x close

Lucian era pe munte cu prietenii lui când a pornit urgia. „Zăpada m-a îngropat efectiv. Am fost conştient tot timpul”. Povestea tulburătoare spusă de unicul supraviețuitor al unei cumplite avalanșe din Călimani

de A.M.P    |    29 Dec 2019   •   16:47
Lucian era pe munte cu prietenii lui când a pornit urgia. „Zăpada m-a îngropat efectiv. Am fost conştient tot timpul”. Povestea tulburătoare spusă de unicul supraviețuitor al unei cumplite avalanșe din Călimani 482 Foto: Pixabay

Lucian Drăgan este singurul supravieţuitor al unei avalanşe care s-a produs în munţii Călimani pe data de 1 decembrie 2017. Atunci şi-au pierdut viaţa doi salvamontişti cu experienţă: Sorin Liviu Pandelea şi Nathalie-Renee Josse. Cei trei voiau să arboreze drapelul României pe vârful Pietrosul Călimani, când au fost surprinşi de avalanşă.

Pe 1 decembrie 2017, trei salvamontişti din Vatra Dornei, judeţul Suceava, au pornit spre vârful Pietrosul Călimani pentru a arbora drapelul României. Este vorba despre Lucian Drăgan, Sorin Liviu Pandelea şi Nathalie-Renee Josse. Erau foarte bine echipaţi, aveau experienţă şi nu parcurgeau pentru prima dată traseul respectiv. În jurul orei 11.00, şi-au parcat maşina la poalele muntelui şi au pornit la drum, pe jos. Traseul era dificil pentru că era iarnă, frig şi ceaţă. Vizibilitatea era mică.

Lucian Drăgan a povestit pentru ”Adevărul” că Sorin Pandelea avea la el o lopată pentru a testa riscul de avalanşă. El a săpat o groapă de 50 pe 50 pentru a verifica grosimea zăpezii şi depunerea în straturi. În acel moment nu era niciun risc. 

”Mai aveam 10 metri până să ajungem pe creastă şi Sorin, fiind în faţa mea şi văzând că s-a rupt cornişa, ultimul cuvânt pe care l-a spus a fost ”avalanşă”. Din acel moment, în câteva secunde am conştientizat că este avalanşă. Instinctul meu a fost să mă pun pe spate şi să-mi dau drumul pe acea pantă, la vale. Din locul unde eram, până unde m-a dus avalanşa erau 450 de metri. M-a îngropat efectiv. Am fost îngropat sub un strat de zăpadă de o jumătate de metru, într-o poziţie nefavorabilă cu umărul stâng dislocat şi fractură de tibie la piciorul drept. Am fost conştient tot timpul acesta. Mi-am dat seama de gravitatea lucrurilor. Nu mă puteam mişca. Nu mă puteam elibera. Mă gândeam dacă am şanse să supravieţuiesc, dacă mă va găsi cineva sau dacă voi reuşi să mă eliberez. Am luat în considerare şi că am să mor acolo, asfixiat sub zăpadă”, a povestit Lucian Drăgan la doi ani de la producerea tragediei care avea să curme vieţile prietenilor săi.

Au urmat ore în şir de luptă pentru viaţă. Salvamontistul ştia că dacă reuşeşte să sape şi să-şi facă o pungă de aer poate să supravieţuiacă mai multe ore. Aşa că a început să sape uşor, cu mâna dreaptă, şi a îndepărtat zăpada de pe faţă. Săpând, a văzut lumina de afară şi atunci a realizat că nu era îngropat la o adâncime mare şi astfel a căpătat speranţă.

După cumplitul eveniment, Lucian a stat 10 luni în concediu medical. Tânărul este însă un luptător şi s-a mobilizat să nu se lase învins de greutăţi. A considerat că dacă Dumnezeu i-a oferit şansa să traiască, atunci trebuie să aibă grijă de familia sa.

Citeşte mai multe despre:

avalansa Lucian Dragan
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati