Antena 3 CNN Life Ingredientul din salată care distruge silueta. Mihaela Bilic: Îngrașă mai tare decât untul și slănina!

Ingredientul din salată care distruge silueta. Mihaela Bilic: Îngrașă mai tare decât untul și slănina!

Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, susține că grăsimile vegetale îngrașă mult mai tare decât cele animale. ”Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite!”

Ingredientul din salată care distruge silueta. Mihaela Bilic: Îngrașă mai tare decât untul și slănina!
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    11 Iun 2021   •   15:01

Grăsimea vegetală îngrașă mai tare decât grăsimea animală!

Știți întrebarea capcană “ce cântărește mai greu, 1 kg de plumb sau 1 kg de fulgi/pene”? La prima vedere suntem tentați să spunem că plumbul e mai greu, deși ele sunt egale. Ca să fac o paralelă cu nutriția, putem spune că un gram de grăsime are tot 9 calorii, indiferent dacă provine din ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, grăsime de pește, unt sau untură. Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite!

Kilogramele în plus sunt rezultatul multiplicării celulelor grase (adipocite) pe fondul unui consum excesiv de calorii care provin în special din grăsime și/sau zahăr. Cercetările recente arată că acizii grași din alimente au efecte diferite în stimularea adipogenezei (producția de adipocite).

‼️ARA (acidul arahidonic), grăsime din seria Omega 6 prezent în uleiul de floarea-soarelui, este de trei ori mai adipogenic decât grăsimile din seria Omega 3 (uleiul de pește). Când vine vorba de stimularea îngrășării, ARA se dovedește mai puternic decât acizii grași saturați (din unt și slănină) sau mononesaturați (din uleiul de măsline).

La polul opus DHA, un acid gras din seria Omega 3, prezent în gălbenușul de ou și peștele gras, are efect anti-adipogenic.

Dacă până acum se considera că o calorie este tot o calorie, indiferent dacă provine din salată verde sau cașcaval, acum știm ca unele calorii îngrașă mai tare. “Nicio masă fără pește!”...dacă aveați nevoie de vreo încurajare”, scrie medicul Mihaela Bilic pe o rețea socială. 

×
Subiecte în articol: mihaela bilic
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close