Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cum apare fobia de apă la copii și cum o tratăm

Cum apare fobia de apă la copii și cum o tratăm

Potrivit psihologilor, frica de apă este cea mai frecventă fobie pentru care părinții apelează la ajutorul specialiștilor. Vestea bună este că niciun copil nu se naște cu această teamă, însă, mulți dintre ei o dobândesc până la vârsta de trei ani.

Cum apare fobia de apă la copii și cum o tratăm
Sursa foto: Pixabay
de Diana Ionescu    |    09 Iul 2020   •   23:10

Dacă nu îți dorești să te confrunți cu o astfel de problemă, află că tu ai cel mai important rol în dezvoltarea celui mic. Abia ulterior, poate interveni și instructorul de înot, iar în situații extreme, chiar psihologul.

Frica de apă se dobândește pe parcursul vieții

În jurul vârstei de 8 luni este foarte important să încurajăm copilul și să intrăm cu el în cădiță pentru a face baie și a îi da încredere. Ulterior poate exista și în jurul vârstei de 2 ani riscul de a dezvolta frica de apă, întrucât copilul devine mai conștient de lucrurile din jurul lui. Părintele trebuie să intervină și să îi arate că nu se întâmplă absolut nimic.

Părintele trebuie să înceapă procedura de încurajare 

Părinții au puterea cea mai are de convingere, antrenorul are nevoie de un timp mai mare de acomodare cu cel mic. Pașii pregătitori înainte de a intra în bazin sunt așezarea pe marginea bazinului, încercarea apei cu piciorușele să vedem că nu se întâmplă nimic. Jocurile ajută și ele și pot stârni curiozitatea coilului. 

Mulți copii se vindecă chiar duă prima șediță de înot. Copilul poate redobândi frica dacă se întâmplă un accident. Există și adulți cu fobii de apă iar în aceste cazuri poate dura chiar și câteva luni pentru a trece peste acestă frică. 

Cum apare fobia de apă la copii și cum o tratăm

×
Subiecte în articol: Numai de bine fobie apa copii
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close