Numai de bine. „Literatorul”- o revistă istorică revine la viață

27 Dec 2018   •   11:31
Numai de bine. „Literatorul”- o revistă istorică revine la viață foto- captură Antena 3

În An Centenar, revista istorică "Literatorul" a fost readusă la viaţă. A apărut pentru prima oară în anul 1880 şi a avut un parcurs frumos, dar şi anevoios, fiind o publicaţie cu un rol esenţial în lumea literară. Oana Portase a stat de vorbă cu Elena Boholţ, redactorul-şef al revistei, şi a aflat ce noutăţi găsim în "Literatorul". 

„Revista Literatorul este mai mult decât o revistă, îmi doresc să fie un proiect care să cuprindă foarte multe lucruri. Revista a fost lansată fix în An Centenar. De ce? Pentru că Alexandru Macedonski a fost un vizionar. E adevărat că această revistă înfiinţat-o cu vreo 138 de ani înainte deci nu chiar 100, însă pentru că a reuşit să promoveze foarte multe nume importante din literatura românească în această revistă care a apărut şi dispărut intermitenţe. Ne-am gândit că numele marelui Macedonski este un prilej extraordinar să-l readucem în atenţia opiniei publice în An Centenar”, a povestit Elena Boholț. 

„Ideea i-a aparţinut fostului director al Bibliotecii Metropolitane, doamna Svetlana Preoteasa, care a lansat foarte multe proiecte culturale şi s-a luptat pentru această revistă şi a reuşit să convingă pe toată lumea că este necesar să se lanseze un concurs de proiecte editoriale pentru relansarea revistei Literatorul. După cum numele o spune, o revistă de literatură şi cultură. Bineînţeles că toată lumea a fost de acord, şi Primăria Capitalei a fost de acord să se organizeze acest concurs unde au fost depuse mai multe proiecte, iar al meu a fost unul dintre ele. Spre surprinderea mea, pentru că n-am îndrăznit să anunţ pe nimeni, mai ales că am aflat pe ultima sută de metri, am avut surprinderea să fiu sunată să mă apuc de lucru”, a mai spus Elena Boholț. 

 

Parteneri
x close