Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine NUMAI DE BINE. Patinajul, cel mai frumos exerciţiu al iernii

NUMAI DE BINE. Patinajul, cel mai frumos exerciţiu al iernii

NUMAI DE BINE. Patinajul, cel mai frumos exerciţiu al iernii
de S.T.    |    28 Dec 2014   •   10:44

Sărbătorile de iarnă aduc odată cu zăpada sau vremea rea şi nenumăratele scuze pentru a petrece mai mult timp în casă şi suficiente motive pentru a renunţa la sport. Cu toate că, paradoxal, vrem să mâncăm aproape tot ce ne dorim, dar să ne menţinem în formă. Haideţi să facem asta şi să ne adaptăm perioadei.

Linda Maria vă introduce astăzi în tainele patinajului, unul dintre cele mai frumoase sporturi de sezon. O formă de mişcare care dă dependenţa, atât prin simplitate, cât şi prin graţie.

Patinajul artistic este împletirea perfectă dintre artă şi sport. Un spectacol dinamic, plin de culoare, graţie şi expresivitate. Nu degeaba competiţiile de patinaj artistic sunt dintre cele mai urmărite confruntări sportive de la Olimpiade sau concursurile internaţionale.

Patinajul artistic de performanţă trebuie început la o varstă cât mai fragedă, ideal între 4  şi 6 ani. Cu cât copilul este mai mic cu atât el învăţă mai repede şi mai uşor să patineze.

În plus, patinatorii se obişnuiesc de mici cu efortul şi se învaţă mai uşor cu regimul alimentar ideal, bazat pe proteine, fructe, legume şi lactate. Kilogramele în plus aduc numai dezavantaje pentru pationatori, mai mult decât în orice alt sport.

Antrenamentul corect constă atât în pregătirea fizică temeinică, ore de balet cu dansatori profesionişti, îmbinate cu lecţii de coregrafie. Totul dublat de pregătirea specifică pe gheaţă, unde micii sportivi învaţă mai întâi să alunece, să-şi folosească ambele muchii ale lamei de patinaj. În puţine cuvinte, se spune că învaţă să taie gheaţa. Atât cu faţa cât şi cu spatele. Încă din primele lecţii trebuie să stăpânească pasul specific de vals pe gheaţă.

Există 6 tipuri de sărituri, diferenţiate în funcţie de gradul de dificultate. Deşi par puţine este nevoie de ani de muncă pentru a le putea executa. Lucrurile se complică şi mai mult atunci când nu există spaţiu pentru pregătire.

Peste hotare, orice oraş important are câteva zeci de patinoare deschise publicului. Numai la Praga există 40 de patinoare. Până şi Sofia are 4 , iar Budapesta-16, unul dintre ele fiind şi cel mai mare patinoar în aer liber din Europa. Românii.... se antrenează în mall.

Chiar şi aşa, patinatorii români au dominat concursurile de specialitate din acest an. Iar din urmă vin micile speranţe ale României.

Sportivii români s-au clasat pe primele 10 locuri la campionatele Europene de patinaj, clasându-se în faţa unor sportivi de renume, din ţări cu tradiţie în patinaj, cum ar fi Franţa, Germania, Anglia sau Italia. Şi asta demonstrează că patinajul este, mai mult decât orice, un sport în care te antrenezi...şi cu sufletul.

Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Numai de bine".

×
Subiecte în articol: Numai de bine Maria Linda ela craciun
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close