x close

Ce i-a scris mareșalul Ion Antonescu soției înainte de execuție: „Ultima mea dorinţă este ca ...”

16 Aug 2017   •   00:15
Ce i-a scris mareșalul Ion Antonescu soției înainte de execuție: „Ultima mea dorinţă este ca ...” Foto: secareanu.wordpress.com

Înainte de a fi dus în fața plutonului de execuție, mareșalului Ion Antonescu i s-a permis să-i scrie un ultim gând soției sale.  

În scrisoarea adresată soţiei sale, Ion Antonescu vorbeşte despre dragostea de ţară şi-i explica soţiei sale decizia de a fi îngropat în locul natal, alături de cei din familia sa, scrie Adevărul.

De asemenea, mareşalul îi recomanda Ricăi să se retragă într-o mănăstire: „Scumpa mea Rica, Am stat cu capul sus şi fără teamă în faţa judecăţii, după cum stau şi-n faţa Justiţiei Supreme. Aşa să stai şi tu! Nimeni în această ţară nu a servit poporul de jos cu atâta dragoste, pasiune, dezinteres, cum am servit eu. I-am dat totul, de la muncă până la banul nostru, de la suflet, la viaţa noastră, făra a-i cere nimic. Nu-i cerem nici azi. Judecata lui pătimaşă, de azi, nu ne înjoseşte şi nu ne atinge. Judecata lui de mâine va fi dreaptă şi ne va înălţa. Sunt pregătit să mor, după cum am fost pregătit să sufăr. După cum şi viaţa mea, toata viaţa mea, mai ales în cei patru ani de guvernare, a fost un calvar. A ta, de asemenea, a fost înălţătoare. (...) Nu regret nimic şi nu regreta nimic. Să răspundem la ură cu iubire, la bine cu mângâiere, la nedreptate cu iertare. Ultima mea dorinţă este ca tu să trăieşti. Retrage-te într-o mănăstire. Acolo vei găsi liniştea necesară sufletului şi bucata de pâine care azi nu o mai poţi plăti. Am să rog să fiu îngropat lângă ai mei, care mi-au fost străbuni şi călăuzitori, acolo la Iancu Nou. Voi fi între cei cu care am copilărit şi cu care am cunoscut şi durerile şi lipsurile”.

Cine a fost Ion Antonescu

Născut în 1882, Ion Antonescu a condus guvernul României vreme de aproape patru ani, între 1940 și 1944. A forțat abdicarea regelui Carol al II-lea, a cooptat Mișcarea Legionară la putere, pe care apoi a eliminat-o în 1941, iar apoi a decis intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial alături de Germania nazistă. A fost îndepărtat de la putere pe 23 august 1944, iar ulterior condamnat pentru crime de război și executat în 1946. De numele său se leagă prigoana contra evreilor și romilor din teritoriile statului român.

 

Parteneri
Parteneri
sati