Antena 3 CNN Timp liber Film SUPER ROMÂNI. Iurie Darie ar fi împlinit astăzi 87 de ani

SUPER ROMÂNI. Iurie Darie ar fi împlinit astăzi 87 de ani

SUPER ROMÂNI. Iurie Darie ar fi împlinit astăzi 87 de ani
Sursa foto: Foto: Mediafax
14 Mar 2016   •   12:52

Iurie Darie, actorul cunoscut atât pentru rolurile interpretate, de-a lungul carierei sale, în cele peste 40 de producţii cinematografice, dar şi pentru talentul său de povestitor şi de desenator, ar fi împlinit astăzi 87 de ani. Iurie Darie s-a născut la 14 martie 1929 în Vadul Rașcov din județul Soroca, aflat astăzi în Republica Moldova, si a decedat în noaptea de vineri spre sâmbătă (9 spre 10 noiembrie 2012), după mai multe luni de luptă cu problemele respiratorii și cardiace. Avea 83 de ani.

Dotat cu talent la desen, dar având şi reale însuşiri pentru scenă, Iurie Darie a dat examen atât la Institutul de Arte Plastice, cât şi la cel de Artă Teatrală şi Cinematografică, reuşind la ambele, dar alegându-l pe ce din urmă, pe care l-a absolvit în 1952. A învăţat ce înseamnă actoria de la mari actori şi profesori: Mihai Popescu sau Marietta Sadova.



În cinematografie a debutat în 1953, în "Nepoţii gornistului", în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe platoul de filmare pe Marga Barbu şi pe Liviu Ciulei. În anul 1959, a fost ales de regizorul Mircea Drăgan pentru a juca în seria "Brigada Diverse", alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu sau Puiu Călinescu.

A interpretat roluri memorabile ste 40 de producţii cinematografice, printre care „Băieţii noştri” (1959), „Vacanţă la mare” (1962), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am codamnat pe toţi la moarte” (1971), „Fraţii Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „O zi la Bucureşti” (1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morţii” (1999). În 2004 a jucat în serialul de televiziune „Numai iubirea”.



Un moment important din cariera sa a fost perioada Teatrului de Comedie, perioadă în care Radu Beligan a avut flerul să adune câţiva actori ce aveau să facă faima acelui teatru. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu şi apoi a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe marii actori: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Radulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu. A jucat în spectacole de referinţă: „Troilus şi Cressida”, „Umbra” şi multe altele. 

După Revoluţie, a jucat în „Pălăria”, producţie a Teatrului de Comedie, în regia lui Horaţiu Mălăele (1998), „Patru pe o canapea şi valetul” de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000). De asemenea, actorul a colaborat şi cu cineaştii basarabeni, în filmul pentru copii „Moara”, realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău în „Tata” (stagiunea 1999-2000).

Iurie Darie s-a remarcat şi în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul îşi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini. Într-o vreme făcea şi turnee prin ţară cu spectacole pentru copii, în care istorisea şi desena o poveste simplă, dar plină de haz şi de învăţăminte.

În 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti - festCO. Totodată, în martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră, iar în 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame din Capitală.

Îndrăgitul actor, care s-a stins din viață la 9 noiembrie 2012, niciodată nu a luat în seamă trecerea timpului. În urmă cu câțiva ani, întrebat ce înseamnă vârsta pentru el, spunea: ''Înseamnă o bucurie. O mare bucurie. Bucuria unui om care se simte cu misiunea împlinită''.

El adăuga, într-un interviu despre viață și profesie, că are "o naivitate permanentă în legătură cu trecerea timpului''.

''Viața mi-a demonstrat că am avut dreptate. Cea mai mare satisfacție profesională este atunci când nu simți cum trece timpul și ești mereu în atenția publicului", mai spunea Iurie Darie.

Sursă: Antena3.ro și Agerpres.ro.

×
Subiecte în articol: Iurie Darie
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close