x close

Părintele Necula: „O mamă mi-a spus că așteaptă rezultatele fiicei sale ca să moară liniștită. A vrut ca despărțirea să fie mai ușoară. Examenul este despre noi. Despre oameni. Nu despre procente și note”

26 Iun 2019   •   16:06
Părintele Necula: „O mamă mi-a spus că așteaptă rezultatele fiicei sale ca să moară liniștită. A vrut ca despărțirea să fie mai ușoară. Examenul este despre noi. Despre oameni. Nu despre procente și note”

Părintele Constantin Necula a fost impresionat de cazul unei mame, care a luptat în tăcere cu o boală necruțătoare pentru ca fiica sa să poată să se concentreze asupra examenelor. 

La scurt timp după aflarea rezultatelor, femeia s-a stins din viață. A zâmbit însă știind că fiica sa a luat 10 la limba română. 

„Dacă ar ști că scriu rândurile acestea m-ar certa. Zâmbind. Cum reușea mereu să-i pună la zâmbet pe toți. Știu că poate părea un pic exagerat. Parcă m-am săturat să tot aud despre examenul copiilor doar în cifre, ricoșeuri jignitoare, procente. Examenul este despre viață. Și moarte. O mamă. Mi-a spus, în urmă cu două luni, apoi două săptămâni și ceva, atunci când starea sănătății sale era tot mai gravă, că nu-și dorește decât să prindă ziua în care fetița ei trece de examene și află rezultatele. Să nu o întristeze și să-i abată gândul de la școală, de la efortul orientat spre învățat. A strâns din dinți. S-a ascuns în purtarea de grijă a medicilor, asistentelor și soțului său. A continuat să o susțină cu toată inima ei. În rugăciunile ei. Simple ca un oftat fără sfârșit. A înțeles de la început că nu există optimism să vindece moartea. Ci doar să vindece durerea celor doi copii ai săi. Să le facă mai ușoară despărțirea. Dacă există despărțire ușoară. M-a pus să mă rog pentru copiii ei și ai celor internați cu ea. Indiferent de vârstă. Nu a acceptat că este învinsă nici o clipă și mereu a reluat gândul acesta: să treacă fata examenul. Azi a trecut. Cu notă maximă la limba română. A trecut și s-a bucurat. Două ore. Apoi, tăcută și ruptă de mult din timpul nostru, mama din povestea mea adevărată s-a stins. Sper din toată inima că cei plecați au acces la vocile noastre din inimi și din rostiri. Cum sper că, dincolo de valul de morfină care liniștește durerea, vocea bucuriei s-a auzit. Nu scriu pentru ele. Mamă și fiică. Nici pentru soțul femeii și băiatul ei. Scriu pentru voi. Mame și tați, băieți și fetițe. Chiar dacă cei din urmă vă vreți mereu mai mari și mereu eliberați de noi. Scriu pentru profesorii voștri și pentru toate rotițele unui sistem de examinare. Examenul este despre noi. Despre oameni. Nu despre procente și note. Nu despre targeturi și clasificări naționale. Nu. Școala nu este despre examenele în grilă sau nu. Școala este despre noi, oamenii. Despre suferințe și ratări, despre bucurii și minuni. Este despre viețile noastre care respiră prin cei pe care-i iubim. Despre puterea de a învinge cifre și acomoda litere în pagină, despre iubirea care nu se lasă coruptă de nimic”. 

Continuarea pe tribuna.ro. 

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati