Antena 3 CNN Life Rețeta pentru cel mai bun piure. Ingredientul secret care-l face mai delicios decât oricare altul

Rețeta pentru cel mai bun piure. Ingredientul secret care-l face mai delicios decât oricare altul

Piureul de cartofi este una dintre garniturile preferate ale românilor! Metoda de preparare și temperatura ingredientelor poate face o diferență colosală, iar dacă urmezi aceste sfaturi vei fi cu siguranță lăudat pentru un preparat delicios.

Rețeta pentru cel mai bun piure. Ingredientul secret care-l face mai delicios decât oricare altul
Sursa foto: Pixabay
de Diana Ionescu    |    09 Iul 2020   •   11:07

Secretul pireului pufos este să pui laptele cald peste cartofii fierbinți, puțin câte puțin atunci când îi pui la bătut, iar la final să adaugi untul sau margarina în feliuțe mici. Ca să fie și mai gustos, se pun câteva fire de patrunjel atunci când fierbi cartofii.

Rețeta clasică a româncelor este din Sanda Marin

- 500 de grame de cartofi curățați și tăiați bucățele potrivite puși la fiert,

- 1 lingură de unt,

- 1/2 ceașcă de lapte,

- sare dupa gust.

La vremea când Sanda Marin și-a scris rețetele nu erau mixere așa că piuerul se bătea cu telul, iar procedura era de durată. Astazi, mixerul rezolvă totul în cateva secunde. Pune carofii fierți într-un bol, folosește mixerul iar apoi adaugă laptele puțin câte puțin, amestecând la cel mai mic nivel al aparatului. La sfârșit adaugă untul și sare după gust. 

Pentru cei care țin post, rețeta poate fi schimbată astfel: în loc de lapte se pune puțin din zeama în care au fiert cartofii. În loc de unt se pune margarină. Atenție însă: piureul făcut cu apa în care s-au fiert cartofii este mai zemos deci, se pune mai puțin lichid.

Istoria piureului. Începuturile acestui preparat delicios 

Ca o curiozitate, istoria piureului a început acum 10.000 de ani in Anzi. O altă curiozitate este că Franța a interzis cartofii prin lege din 1748 până în 1772. Culmea este că piuerul, așa cum îl știm azi, a fost inventat de un francez care a stat la inchisoare exact în perioada când cartofii erau interziși în Franța. 

×
Subiecte în articol: reteta zilei piure ingredient secret
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close