Antena 3 Life Știinţă Cât supraviețuiește coronavirusul pe talpa pantofilor și cum îi putem curăța

Cât supraviețuiește coronavirusul pe talpa pantofilor și cum îi putem curăța

de L.D.    |    01 Apr 2020   •   09:26
Cât supraviețuiește coronavirusul pe talpa pantofilor și cum îi putem curăța pixabay.com

În contextul răspândirii din ce în ce mai rapide a noului COVID-19, specialiștii dau avertizări cu privire la spălarea mâinilor, a hainelor și chiar a pantofilor. Aceștia din urmă reprezintă motiv de îngrijorare pentru experți, deoarece intră în contact cu praf și mizerie din locuri posibil contaminate și devin sursă de microbi.

Pantofii pot deveni sursă de contaminare, potrivit lui Georgine Nanos, un cunoscut medic de familie, în special dacă sunt purtați în locuri populate, cum ar fi hypermarketurile, mijloacele de transport sau locurile de muncă. 

”Credem că noul coronavirus poate supraviețui pe suprafețe cel puțin 12 ore, poate chiar mai mult”, a spus Nanos. ”Suprafețe care cu siguranță includ și încălțămintea”, a adăugat ea. 

În urma unui studiu, Mary E. Schmidt, specialist în boli infecționase, este de părere că timpul în care virusul supraviețuiește pe talpa pantofilor poate fi chiar mai mare de 5 zile. 

Specialiștii sunt de părere că virusul are viață mai lungă pe încălțămintea care conține elastan, sau spandex. De asemenea, aceștia spun că tălpile pantofilor pot transporta niveluri mari de bacterii, potrivit unui studiu publicat de Charles Gerba, microbiolog și profesor la Universitatea din Arizona. 

Studiul a demonstrat că tălpile sunt acoperite cu aproximativ 421.000 de bacterii, viruși și paraziți.

Ce trebuie făcut

În cazul în care nu puteți lucra de acasă și sunteți nevoiți să mergeți la muncă, sfatul specialiștilor este să aveți la dumneavoastră o pereche de pantofi și una de șosete doar pentru muncă. 

”Vă recomand o pereche de pantofi dedicați pentru muncă, pe care să îi puteți schimba înainte de a ajunge în casă”, a declarat Cwanza Pinckney, medic de Urgență.”În special pentru cadrele medicale, cred că ar trebui să pună încălțămintea într-un sac înainte de a se urca în mașină și a pleca acasă”, a adăugat. 

Cum curățăm pantofii

Curățarea pantofilor cu șervețele umede pe bază de alcool ar putea fi cea mai eficientă metodă de curățare. Îi puteți spăla la mașina de spălat, la un program scurt, sau cu apă caldă și săpun dacă nu aveți altă posibilitate, a mai spun Nanos. 

Atenție însă ce produse folositți, deoarece sunt materiale care se pot distruge, scrie huffpost.com.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close