Antena 3 CNN High Tech Roboţii Lingodroid dezvoltă un limbaj propriu pentru a comunica între ei

Roboţii Lingodroid dezvoltă un limbaj propriu pentru a comunica între ei

Roboţii Lingodroid dezvoltă un limbaj propriu pentru a comunica între ei
Sursa foto: Foto: engadget.com
24 Mai 2011   •   14:01

Roboţii din cadrul proiectului de cercetare Lingodroid dezvoltă un limbaj propriu pentru a-şi comunica poziţia sau diverse locuri pentru navigare, precum şi pentru îmbunătăţirea abilităţilor intelectuale, scrie BBC.

"Cuvintele" împărtăşite de roboţi sunt alocate unor locuri prin care au trecut, atât în simulare, cât şi în cazul unui birou real şi sunt învăţate cu ajutorul unor jocuri între roboţi. Lexicul s-a dovedit într-atât de eficient încât a ajutat roboţii să găsească locuri indicate de alţi roboţi.

"Limbajul robot-robot scoate omul din ecuaţie (...) aceştia demonstrând că înţeleg sensul cuvintelor inventate de ei independent de oameni" a declarat dr. Ruth Schulz, liderul proiectului.

Roboţii au fost lăsaţi să circule liber printr-un birou al Universităţii din Queensland, echipaţi cu o cameră, un laser şi un sonar pentru a realiza o hartă a locurilor pe care le-au vizitat. Cu ajutorul unui set de boxe şi un microfon, roboţii îşi comunicau locurile prin care au trecut, iar, în momentul în care ajungeau într-un punct necunoscut, inventau un cuvânt bisilabic pentru a-l defini.

×
Subiecte în articol: roboti limbaj comunicare
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close