Antena 3 CNN Life Știinţă Un sarcofag vechi de 2.000 de ani tocmai a fost deschis, iar mumia dinăuntru este uluitoare

Un sarcofag vechi de 2.000 de ani tocmai a fost deschis, iar mumia dinăuntru este uluitoare

Andrei Paraschiv
2 minute de citit Publicat la 18:16 19 Mai 2025 Modificat la 10:50 20 Mai 2025
mumie
Potrivit echipei de cercetare, atenția deosebită acordată înmormântării și obiectele din apropierea corpului indică faptul că defunctul era, cel mai probabil, un membru al familiei pentru care a fost construit inițial mausoleul. Foto: Getty Images

După ce au investigat inițial un sarcofag vechi de 2.000 de ani din Napoli cu ajutorul unei microcamere, arheologii au fost suficient de încurajați de imaginile obținute încât au decis să pătrundă în mormântul sigilat. Însă, odată ce au deschis sarcofagul, echipa a făcut o descoperire neaşteptată: o mumie aflată într-o "stare excelentă de conservare", scrie publicaţia Popular Mechanics.

Sub conducerea arheologei Simona Formola, echipa care studiază așa-numitul Mormânt al lui Cerber din orașul Giugliano, situat în nord-vestul orașului Napoli, a descoperit o persoană întinsă pe spate, aflată într-o "stare excelentă de conservare", potrivit unei declarații traduse, emisă de Superintendentul (N.r. - inspector) pentru Arheologie, Arte Frumoase și Peisagistică al Zonei Metropolitane Napoli. Trupul era acoperit de un giulgiu (N.r. - Pânză subțire și fină) și înconjurat de mai multe obiecte funerare, printre care borcane cu unguente și unelte pentru curățarea corpului, utilizate frecvent în ritualurile de înmormântare.

Potrivit echipei de cercetare, atenția deosebită acordată înmormântării și obiectele din apropierea corpului indică faptul că defunctul era, cel mai probabil, un membru al familiei pentru care a fost construit inițial mausoleul.

"Mormântul lui Cerber continuă să ofere informații valoroase despre teritoriul flegrean din apropierea Liternum. Descoperirea extinde cunoștințele noastre despre trecut și creează noi oportunități de cercetare multidisciplinară", a declarat Marian Nuzzo, superintendent în cadrul Ministerului Culturii din Italia, într-un comunicat oficial.

Descoperirea oferă cercetătorilor o nouă "comoară" de date de analizat.

"În ultimele luni, analizele de laborator efectuate asupra probelor prelevate din rămășițe și din paturile de depunere au furnizat informații valoroase despre tratamentul aplicat trupului decedatului și despre ritualurile funerare, îmbogățind considerabil tabloul istoric pe care îl avem", a explicat Nuzzo.

Se crede că giulgiul s-a mineralizat datorită condițiilor climatice unice din interiorul camerei funerare. În prezent, se desfășoară analize ale țesăturii pentru a determina structura, tipul și calitatea firelor, ceea ce ar putea oferi indicii prețioase despre statutul social și cultural al persoanei înmormântate.

În paralel cu analiza ADN-ului rămășițelor, echipa continuă și analiza compușilor organici, inclusiv a polenului, descoperit în sarcofag. Până acum, s-a stabilit că trupul a fost, cel mai probabil, tratat cu creme pe bază de Chenopodium (cunoscut și sub denumirea de picior de gâscă) și absint, substanțe utilizate pentru a îmbunătăți conservarea corpului.

Ministerul Culturii își exprimă speranța că, pe măsură ce continuă prelevarea și analizarea atentă a tuturor elementelor descoperite în sarcofag, se vor obține informații suplimentare despre necropola din jur, care să contribuie la reconstituirea unei imagini mai ample a structurii sociale și culturale a orașului Napoli în urmă cu două milenii.

×
x close