Antena 3 CNN Life Semnele care ar trebui să ne ducă urgent la doctor pentru că indică un cancer. La ce să fim atenți toți dimineața

Semnele care ar trebui să ne ducă urgent la doctor pentru că indică un cancer. La ce să fim atenți toți dimineața

Avem o veste bună și una proastă. Cea bună constă în faptul că ne vindecăm de cancerul de colon, iar cea proastă este că pacienții ajung la medic prea târziu, când nu se mai poate face nimic. Chirurgul Cătălin Copăescu ne ajută să înțelegem la Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea cum să facem prevenția în această situație, dar și care sunt semnele care ar trebui să ne ducă urgent la doctor.

Semnele care ar trebui să ne ducă urgent la doctor pentru că indică un cancer. La ce să fim atenți toți dimineața
de Andreea Cigolea    |    07 Aug 2020   •   10:43

''Cancerul de colon apare în urma modificării structurale a unor formaţiuni din interiorul colonului care se numesc polipi. Ei pot să apară la diferite vârste, cel mai frecvent după 40 de ani, care pot să aibă o prezenţă solitară, sau pot fi numeroase astfel de prezenţe, adică mai mulţi polipi în interiorul colonului şi care oferă şansa extirpării prin colonscopie.

 

Din păcate, cancerul de colon nu este identificat, pentru că el nu apare undeva ca o aparenţă pe corpul nostru. Nu poate fi identificat aşa de uşor fără o exploare explicită şi ţintită.

Există totuşi nişte semne care de cele mai multe ori, apanajul formelor avansate: prezenţa sângelui în scaun.

Cancerul poate fi prevenit şi vindecat

 Un cancer aflat într-un stadiu incipient, stadul 1, 2, care permite o rezecţie a ţesutului bolnav prin metodele pe care le avem astăzi la dispoziţie. Poate oferi şansa unei vindecări în peste 90% din cazuri

Alt semn al cancerului de colon este ocluzia intesinală (...) Un alt semn ar fi senzaţia de oboseală excesivă care nu poate fi explicată prin altceva, pentru că pierderile constante de sânge de la nivelul unei leziuni colonice fac să scadă hemoglobina şi starea aceasta de anemie determină fategabitate.

Putem vorbi de prevenţie. Majoritatea statelor din lume au programe de screening pentru cancerul de colon. Majoritatea nu ajung în forme incipiente, pentru că nu beneficiază de acest screening.

Fumatul este un factor de risc, obezitatea este un risc pentru dezvoltarea cancerului de colon'', a spus chirurgul Cătălin Copăescu

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close