Antena 3 CNN Life Totul despre boala adultului tânăr, care nu se vindecă: ”Simptomele pot fi multiple: afectarea vederii, tulburare de mers, senzaţie de amorţeală”

Totul despre boala adultului tânăr, care nu se vindecă: ”Simptomele pot fi multiple: afectarea vederii, tulburare de mers, senzaţie de amorţeală”

Scleroza multiplă este boala adultului tânăr și din păcate nu se vindecă. Neurologul Armand Frăsineanu a vorbit în emisiunea ''Sfat de sănătate'' cu Andreea Cigolea de la ce apare această maladie și care este tratamentul pentru o viață cât de cât normală. Este important să știm că femeile sunt mai predispune la scleroză decât bărbații.

Totul despre boala adultului tânăr, care nu se vindecă: ”Simptomele pot fi multiple: afectarea vederii, tulburare de mers, senzaţie de amorţeală”
de Andreea Cigolea    |    29 Sep 2020   •   11:40

''Este o boală inflamatorie a sistemului nervos central. Asta înseamnă: creierul mare, creierul mic, trunchiul cerebral, măduva spinării şi nervii optici. Tot sistem nervos central. De origine necunoscută, ştim doar că are o componentă inflamatorie şi autoimună. Nu ştim ce anume o declanşează, ştim că vârstele tinere sunt mai afectate. În literatură apare ca boala adultului tânăr.

Simptomele pot fi multiple. Afectarea vederii, tulburare de mers, senzaţie de amorţeală la ambele membre, sau jumătate de corp, sau amorţeală numai la faţă

În ordinea celor mai frecvente ar fi amorţelile, tulbărările sexuale la bărbaţi, tulburările vizuale. Dintr-o inechitate genetică, femeile sunt mai afectate.

Telespectatorii trebuie să ştie că oricare dintre noi putem să avem la un moment dat o senzaţie de amorţeală la mână sau la picior. Asta nu înseamnă scleroză multiplă. Ideea e să fie o prezenţă de simptome, cel puţin 24 de ore.

Boala evoluează în aceste atacuri pe care literatura le numeşte pusee sau atacuri (...)

Din păcate nu putem vorbi de prevenţie. Nu e nimic dovedit ca fiind preventiv pentru scleroza multiplă.

S-a constatat că cei la care tratamentul este introdus precoce, au o evoluţie mult mai bună. S-a constatat că a scăzut foarte mult, impresionant, procentul acela de pacienţi care ajung imobilizaţi în căruţ sau la pat. Asta cam e istorie. Boala nu se vindecă. Încă nu s-a descoperit medicamentul care să vindece. În România este un program naţional care oferă gratuitate acestor pacienţi. Ele sunt medicamente foarte scumpe, de ordinul miilor de euro'', Armand Frăsineanu, medic primar neurolog.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close