
De acum câțiva ani, de când conceptul de case italiene de un euro s-a viralizat, s-a observat un tipar recunoscut în aceste vânzări extrem de populare de proprietăți dărăpănate din zone fermecătoare, dar depopulate.
Odată ce un oraș anunță că are astfel de case disponibile - de obicei localități care speră să-și revitalizeze comunitatea cu noi rezidenți dispuși să investească în conservarea patrimoniului - urmează o scurtă frenezie, cumpărătorii grăbindu-se să prindă o afacere.
Chiar dacă acestea dispar de pe piață la fel de repede cum apar, încă mai există locuințe dărăpănate care se vând pe nimic în părți ale Siciliei despre care puțini italieni au auzit.
Dar trebuie să știi unde să cauți, iar asta poate fi ca și cum ai căuta acul în carul cu fân.
Din fericire, potrivit CNN, două persoane sunt dispuse să facă asta pentru orice doritor: Antonino și Carmelo Cuschera.
Acești frați sicilieni s-au dedicat găsirii caselor vechi și plasării lor pe piață la prețul de un euro prin agenția lor imobiliară Vero Affare - care înseamnă „afacere bună” în italiană.
Și, spre deosebire de alte vânzări de case de un euro care cer cumpărătorilor să investească mii de euro în renovare, aceste tranzacții nu impun garanții sau avansuri. De asemenea, spre deosebire de cele vândute de primării - care impun de regulă un termen de trei ani pentru finalizarea reparațiilor - aceste proprietăți nu au astfel de restricții.
Pe scurt, cumpărătorii pot achiziționa o casă veche dărăpănată și, dacă nu vor să o renoveze, o pot lăsa așa, doar pentru plăcerea de a o privi cum se degradează și mai mult.
„Nu sunt implicate primării, e doar între privați (cumpărători și vânzători), iar noi intermediem”, a declarat pentru CNN Antonino, un fost producător de miere și cultivator de pepeni în vârstă de 55 de ani. „Proprietarii vechi care vor să scape de casele de familie abandonate ne contactează, iar noi publicăm toate anunțurile online cu poze, dar nu vindem fără vizionare. Cumpărătorii interesați trebuie să vină personal”, a mai spus el.
Locații de vis
Stabiliți în orașul sicilian Favara, Antonino și Carmelo - expert IT de 58 de ani - vizitează regulat localități siciliene afectate de depopulare, unde știu că există familii care dețin case vechi de care ar vrea să scape.
„Căutăm regulat case de un euro, întâlnim localnici care cred că aceste proprietăți sunt doar o povară”, a adăugat Antonino. „Distribuim pliante în sate ca să-i încurajăm pe oameni să renunțe la clădirile abandonate pentru un euro și ne ocupăm de toată documentația necesară”.
Păstrarea acestor proprietăți dărăpănate înseamnă că proprietarii inițiali pot fi obligați să plătească taxe pe proprietate și impozite locale, așa că motivația de a scăpa de ele - chiar și la un preț simbolic - poate fi mare.
În ultimii trei ani, cei doi au vândut peste 50 de case de un euro, majoritatea către străini, inclusiv nord-europeni și ucraineni care au fugit din calea războiului.
În fiecare săptămână, publică online noi case de un euro, alături de alte proprietăți ieftine, gata de locuit, care se vând și cu 20.000 de euro.
Printre comunitățile siciliene unde frații Cuschera găsesc și vând case se numără Sutera, un sat medieval desemnat printre cele mai frumoase din Italia, Campofranco, Acquaviva Platani și cartiere vechi din orașe mari precum Caltanissetta și Agrigento.
Majoritatea caselor de un euro disponibile sunt mici, datând din anii 1930 și dispuse pe mai multe niveluri. Unele sunt mai mari, foste locuințe de fermieri sau ciobani, cu suprafețe de 200 mp la parter, unde odinioară erau adăpostite animalele.
Câteva proprietăți sunt în stare bună, altele necesită reparații ample.
Printre ofertele recente se numără o locuință din piatră cu patru dormitoare, 100 mp, două etaje, în Sutera, cu garaj și balcoane cu vedere spre piața principală.
Din dragoste pentru Sicilia
În Caltanissetta, chiar în centrul Siciliei, un întreg palat vechi de 200 mp este scos la vânzare cu un euro, într-un cartier istoric ce datează din perioada cuceririi arabe a insulei, în secolul al IX-lea. Întins pe trei etaje cu mai multe balcoane, este situat lângă pitoreasca bazilică a orașului.
Frații Cuschera speră ca majoritatea cumpărătorilor să renoveze aceste comori dărăpănate - cu renovări minime pornind de la 20.000 de euro - și spun că pot ajuta cumpărătorii să găsească topografi, arhitecți, echipe de construcții și notari.
Și, deși cer o taxă pentru anumite costuri administrative, spun că nu fac asta pentru profit.
„Nu percepem comision de agenție, chiar facem asta din dragoste pentru frumoasa noastră insulă”, a spus Antonio. „Ne doare să vedem cum atâtea locuri cândva prospere din Sicilia decad din cauza emigrării și a neglijenței. Vrem să le redăm viață și credem că investitorii străini pot juca un rol cheie”.
Nu este o misiune ușoară. Înainte de a pune orice anunț pe piață, trebuie să se asigure că proprietarii au toate actele necesare pentru vânzare, în special dovada proprietății - și, esențial conform legii italiene, ca toți moștenitorii să fie de acord cu vânzarea.
Multe clădiri vechi pot fi împărțite în diverse cote deținute de diferiți rude. În trecut, era obișnuit ca familiile să împartă proprietatea între copii și moștenitori.
„Adesea trebuie să găsim mai mulți proprietari răspândiți prin lume, dacă au emigrat, sau să-i facem să semneze acte de succesiune în favoarea moștenitorilor care vor să vândă”, spune Antonino.
„Un colț de rai”
Carmelo se ocupă de recuperarea arborelui genealogic, răsfoind arhivele publice din primării și parohii pentru a identifica și localiza rude îndepărtate - care pot trăi astăzi chiar și în Statele Unite.
Există taxe suplimentare (circa 300 de euro) pentru cumpărători când trebuie semnat un act de succesiune, de exemplu dacă un proprietar a decedat și partea trebuie transmisă moștenitorilor.
Astfel, dacă pentru vânzarea unei case de un euro sunt necesare trei acte de succesiune, costul total pentru cumpărător ar fi 900 de euro.
Pentru încă 350 de euro, frații actualizează și planurile cadastrale și le înregistrează la oficiul local de cadastru.
„Asta ne diferențiază de proiectele de case de un euro organizate de autoritățile locale: proprietarii vin la noi, nu invers, și noi ne ocupăm de toată documentația necesară pentru vânzare”, a adăugat Antonio. „Adesea proprietarii refuză să dea casa pentru un euro pentru că nu au actele, iar primăriile nu au bani sau timp să îi ajute cu hârtiile lipsă”.
Frații Cuschera preferă să lucreze cu proprietăți unde sunt doar unul sau doi proprietari identificați, pentru a simplifica procesul.
În ciuda costului infim, cei doi insistă că valoarea unei case de un euro depășește cu mult prețul simbolic. Majoritatea oferă beneficii uriașe ca locație - în sate medievale sau cartiere pline de istorie și priveliști, în locuri liniștite, departe de aglomerație.
Atât de mult încât, spun ei, chiar și cumpărătorii cu bani preferă ruinele cu potențial, în locul proprietăților gata de locuit.
Antonio își amintește de o clientă care venise să cumpere o casă ieftină, gata de locuit, dar a ales în schimb o casă de un euro dărăpănată, cu panoramă superbă, pentru că „putea să se bucure de un colț de rai de pe terasă”.
„Când clienții cer o casă la cheie, care să nu aibă nevoie de renovare, ajung adesea să aleagă o casă de un euro care necesită multă muncă”, a adăugat el. „Este pur și simplu mai atrăgătoare și mai frumoasă”.