Antena 3 CNN Life Travel „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm

„Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm

sozopol bulgaria
Orașul Sozopol, Bulgaria. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    07 Sep 2024   •   07:00

Sozopol este un oraș portuar din Bulgaria, plin de viață, în care relicve incredibile din Antichitate sunt descoperite la doar câțiva metri sub apă, potrivit BBC.

Cocoțat pe o peninsulă stâncoasă, orașul vechi din Sozopol este un cuib de păsări din piatră și lemn. Casele solide ale familiilor, zidurile robust restaurate ale orașului și stâncile bătute de vreme dau o atmosferă de fortăreață unită.

Dar acolo unde această așezare antică este orientată spre vest, spre mica insulă St. Kirik, Sozopol își înconjoară portul natural cu brațele primitoare, oferind marinarilor un port de escală sigur de-a lungul acestei porțiuni agitate a coastei Mării Negre.

Sozopol este acum una dintre cele mai populare stațiuni din Bulgaria, cu biserici medievale și plaje largi cu nisip. Dar portul este cel care i-a adus pe grecii antici la Sozopol în urmă cu peste 2.500 de ani.

Numele modern al orașului provine din grecescul „Orașul Mântuirii”, dar în primul mileniu î.Hr. era numit Apollonia Pontica (Apollo de la Marea Neagră), după marele zeu grec al soarelui, Apollo.

Apollonia Pontica a devenit un oraș portuar plin de viață, cu un important templu al lui Apollo și o imagine din bronz a zeului, înaltă de 13 m.

În ceea ce privește statuile grecești antice, aceasta era a doua ca mărime după Colosul din Rodos, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Celebră în întreaga Mediterană de Est, statuia gigantică a Apolloniei Pontica a apărut pe monedele orașului și a fost în cele din urmă furată de romani.

Într-o zi însorită de început de primăvară, poate fi greu să ne imaginăm pericolele navigării pe Marea Neagră. Dar atât pentru navigatorii antici, cât și pentru cei moderni, această zonă poate fi înșelătoare, spune Nayden Prahov, directorul Centrului de Arheologie Subacvatică din Sozopol.

„Este o rută de navigație riscantă, din cauza vânturilor sudice din Marea Neagră”, spune Prahov. „Acesta este primul port sigur dintre Bosfor și Munții Balcani”.

Prahov explică faptul că, în Antichitate, intrarea în port se făcea printr-o deschidere îngustă la capătul nordic, acum închisă de un dig de protecție. Aceasta nu ar fi fost ușor de navigat; dar odată intrate, navele erau în siguranță, adăpostite între peninsulă și insula St Kirik.

„Acesta este motivul pentru care simbolul Apollonia Pontica este ancora”, adaugă Prahov zâmbind.

Rezultatul este un strat gros de ceea ce a fost odată gunoi - mai ales mii de bucăți de ceramică spartă, de la borcane utilitare la pahare fin pictate - dar care reprezintă acum o sursă neprețuită de informații și dovezi despre unul dintre cele mai mari porturi de la Marea Neagră antică.

Apollonia Pontica a fost fondată de grecii din Milet, acum în vestul Turciei, în 610 î.Hr. Aceștia au fost pionierii unei vaste mișcări de oameni și idei, un proces descris de unii drept „colonizare greacă”, care a durat din secolul al VIII-lea până în secolul al VI-lea î.Hr. și care a văzut zeci, dacă nu chiar sute de așezări înființate în jurul Mării Mediterane și al Mării Negre - până în vest, în sudul Spaniei, și până în est, în Georgia.

Apollonia Pontica a fost una dintre primele astfel de colonii din Marea Neagră. Siguranța portului său a jucat un rol central în transformarea mării cunoscute de greci drept Pontos Axeinos, sau „Marea neospitalieră”, în Pontos Euxeinos, sau „Marea ospitalieră”. Dar grecii nu au ajuns într-un ținut pustiu. În această parte a lumii trăiau tracii, o civilizație puternică și încrezătoare.

Comerțul dintre populația locală și coloniștii greci a stat la baza creșterii și prosperității orașului: în schimbul cerealelor, sării, lemnului și minereului de cupru din minele locale, grecii au adus produse căutate din Marea Mediterană, în special ulei de măsline și vin. În timpul săpăturilor, arheologii locali au găsit chiar și un flacon de parfum din sticlă din perioada romană, cu parfum uleios încă intact în interior.

Nu trebuie să căutați prea departe pentru a găsi influența mediteraneană încă vie și sănătoasă pe străzile pietruite și în tavernele de pe malul mării din Sozopol. Localnicii și vizitatorii deopotrivă concurează pentru cele mai bune mese de pe malul portului, încărcate cu o fuziune a bucătăriei balcanice și grecești: pește la grătar, taramasalata, midii și saganaki și, bineînțeles, salata „grecească”, întotdeauna de încredere.

Caracterul mediteranean al orașului Sozopol nu este o relicvă fosilizată a lumii antice demult pierdute pe care Prahov și echipa sa sunt atât de ocupați să o descopere. În mod remarcabil, alături de alte sate de pescari de la Marea Neagră care își trag originea din coloniile grecești, Sozopol a rămas majoritar grecofon până la începutul secolului al XX-lea, până când schimburile de populație din Balcani au făcut ca majoritatea etnicilor greci din oraș să își abandoneze casele și să se mute chiar în Grecia.

Cu toate acestea, unii au rămas. În timp ce soarele apune deasupra portului, Porozhanova se străduiește să sublinieze că toți sozopolitanii sunt bulgari mândri, dar și că un număr mic de familii își păstrează cu hotărâre moștenirea greacă. „Este dificil să răspundem la întrebarea „Cine suntem noi?” sau „De cât timp suntem aici?”. Dar suntem cu toții mândri de neamul nostru. Este ceea ce ne unește, faptul că suntem din Apollonia antică”.

În mod încântător, Porozhanova își împarte prenumele cu infama concubină a lui Perikles, marele lider atenian antic. „Sunt numită după bunica mea”, explică ea, ”așa cum ea a fost numită după a ei, iar nepoata mea este numită după mine. Așa că ne transmitem numele în familie”. 

×
Subiecte în articol: Bulgaria Sozopol Apollonia Pontica
Citește mai multe din Travel
» Vezi toate știrile din Travel
Cele mai noi știri
Parteneri
x close