Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă ANTENA3.RO LIVE. Psihologul Ligia Moise, despre semnele depresiei și cum îi putem ajuta pe cei din jurul nostru

ANTENA3.RO LIVE. Psihologul Ligia Moise, despre semnele depresiei și cum îi putem ajuta pe cei din jurul nostru

ANTENA3.RO LIVE. Psihologul Ligia Moise, despre semnele depresiei și cum îi putem ajuta pe cei din jurul nostru
27 Iul 2017   •   14:58

S-a vorbit mult zilele acestea despre depresie și sinucidere. S-au împărțit vinovății și vinovați, s-au anunțat soluții-miracol și tot așa.

Maria Coman vorbește cu psihologul Ligia Moise, la ANTENA3.RO LIVE, despre semnele depresiei, despre ce putem noi, cei din jur, să facem, despre ce ar trebui să știm cu advărat despre boala asta, considerată una dintre cele mai periculoase în vremurile noastre.

De ce nu mergem la doctor, așa cum facem în cazul unei suferințe fizice? Despre copii care suferă de depresie, despre cum identificăm semnele și ce putem face ca părinți.

”E un cuvânt atât de uzitat încât majoritatea celor care îl folosesc nu știu ce înseamnă. Probabil că mulți nu știu când e în depresie. Trebuie să încetăm să îl mai confundăm cu tristețea și angoasa. Pastila nu ne răspunde la întrebări”, a afirmat psihologul Ligia Moise.

Cum facem diferența între angoasă și depresie

”Ne punem un semn de întrebare când depresia ne afectează calitatea vieții. Când nu mai simt nevoia să mă ridic din pat, să mă spăl pe dinți (...) când apar tulburări alimentare”, a spus Ligia Moise.

”Cei din anturaj, familia, poate să sesizeze că persoana traversează o perioadă dificilă și să o îndrume apoi spre un specialist. Dacă e atât de rău, îl duci la psihiatru. E ca și cum vezi pe cineva că își rupe glezna și îl iei de mână să îl duci la doctor”, a mai spus psihologul.

”Granița, chiar dacă până acum am reușit să fac față cu brio vicisitudinii, granița e foarte subțire. (....) E ca aia cu donatul de sânge: Mă, eu nu am nevoie. Nu ai acum. Dar poate o să ai nevoie mâine!”.

Depresia vine din copilărie?

„Un om care nu a avut o copilărie foarte fericită, echilibrată și armonioasă, fără evenimente majore care să-l fi dezechilibrat, atunci, acel copil poate avea o predispoziție la depresie. Și, atunci, dacă și în viața de adult întâmpină dificultăți, atunci da, depresia vine din copilărie”, a spus Ligia Moise.

Medicamentele suprimează personalitatea?

„Dacă se întâmplă ceva în chimismul creierului și trebuie balansate lucrurile acolo, atunci o fac cu medicament. Unui om aflat într-o situație atât de delicată nici nu îi poți ține atenția mai mult de 20 de minute. Omul ala nu te poate urmări. Și atunci ai nevoie de medicamente. Astfel, omul ala te va putea urmări și va înțelege. Doza de medicamente este scăzută atunci când se observă că persoana începe să înțeleagă ce se întâmplă”, a mai arătat psihologul.

Un sfat pentru un copil dezamăgit de rezultatul de la examen

”Probabil a fost copleșit. E foarte multă presiune din toate părțile.  (...) În primul rând, să înțeleagă că a fost influențat de starea lui emoțională și trebuie să învețe să trăiască”, a spus psihologul.

Depresia la femei

”Să cerem partenerilor noștri de viață să ne fie parteneri de viață. Nu să îi cerem să ne ajute să facem curat, să spele vasele. Pentru că el contribuie la bunul mers al gospodăriei. Nu e greșit să te gândești la tine și să spui: azi m-am oprit, fie ce o fi. Acesta nu e un gest de egoism. Dacă mie îmi este bine, tuturor din familie ne e bine”, a spus Ligia Moise.

”Trebuie să ne creștem băieții de așa manieră să înțeleagă că trebuie să strângă în jurul lor”, a mai arătat psihologul.

”Atunci când suntem mici, suntem ca niște maimuțele și învățăm prin imitație. Felul în care ne văd copiii noștri în varii situații, sunt modele pentru ei”, a spus psihologul.

Cum te ajută inteligența emoțională în depresie

”Inteligența emoțională, capacitatea mea de a fi empatic, de a mă exprima, de a mă înțelege pe mine, nu are limită. A fi empatic înseamnă a înțelege ce se întâmplă cu celălalt, a fi în papucii lui. Dar e important să mă și înțeleg pe mine, ceea ce simt să transmit într-un mod social acceptabil. Asta ar trebui să înțelegem de la părinții noștri”, a spus Ligia Moise.

Psihologul Ligia Moise a ținut să sublinieze că depresia endogenă „nu e ca răceala”. Ea trebuie tratată cu medicamentul prescris de psihiatru pe termen lung. ”Chiar și așa, ea nu trece de tot. Oricum va rămâne o teamă, o sensibilitate”, a spus psihologul.

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close