Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă ANTENA3.RO LIVE. Ce e adevărat și ce e fals în povestea vaccinurilor

ANTENA3.RO LIVE. Ce e adevărat și ce e fals în povestea vaccinurilor

ANTENA3.RO LIVE. Ce e adevărat și ce e fals în povestea vaccinurilor
10 Aug 2017   •   14:50

32 de morți din cauza rujeolei, într-o țară europeană în care vaccinul împotriva acestei boli ar trebui să fie făcut de toată lumea.

Nu este făcut, pe de o parte pentru că statul se dovedește incapabil să asigure dozele necesare, pe de altă parte pentru că există o armată foarte disciplinată de fundamentaliști, care se ocupă cu rostogolirea acelorași informații mincinoase cum că vaccinurile produc autism, cum că au mercur și cine știe ce alte substanțe. Ei cunosc tot și au văzut cu ochii lor cazuri concrete de copii care s-au schimbat imediat după vaccin. 

Sunt voci ale unor persoane publice cu influență care, după ce au studiat 5 ore pe Internet, au decis că se pricep mai bine decât 200 de ani de știință și studiu pe tema vaccinurilor. 

Ovidiu Covaciu vorbește, la Antena3.ro LIVE, despre povestea vaccinurilor.

Ce e important din Legea Vaccinării

„Legea a venit în ajutorul medicilor. Era nevoie de o schimbare a sistemului de vaccinare. Legea vine și schimbă întregul concept. Medicii vor avea drepturi si responsabilități, la fel și părinții”, a declarat Ovidiu Covaciu.

Legea ar fi trebuit să fie mai restrictivă

„Vecinii noștrii au legi mai restrictive, Franța va urma să introducă legea vaccinării obligatorii în 2018. Sunt multe tipare de lege care își doresc să îndrepte lucrurile. Legea are un orizont de timp mai lung”

De unde pleacă miturile despre această lege

„Am un prieten care a făcut un experiment pe paginile anti-vaccin din România. El a făcut o greșeală voită pe una dintre aceste pagini și se aștepta la o reacție, însă răspunsul a fost 0(...).  În ceea ce privește autismul, notițile unui medic au fost descoperite în anii 80 care prezentau simptomele acestei boli. Treptat, cazurile au început să apară tot mai des.”

„Lumea tinde să creadă cazurile propagate pe aceste pagini. Este foarte dificil să îți dai seama din comentariile cuiva dacă ei chiar cunosc cazuri care au fost afectate de vaccin. Legea vine să compenseze părinții. Legea vine și spune că tu ești încurajat să vii să te vaccinez, dar dacă este vina mea va exista o metodă de compensare. Din 2010 încoace numărul de cazuri care spun că au probleme cu vaccinul a crescut uluitor. Ar fi ideală o verificare înainte de a da vina pe vaccin”

Care este vina statului

„Este o problemă complexă în această privință. Vaccinurile pentru epidemia curentă, cei de acum nu pot găsi o scuză pentru asta. Stocul într-adevăr nu putea susține întreaga cerere, însă se putea găsi o soluție.”

Contraargumentul pentru care românii nu vor să își vaccineze copilul este faptul că vaccinul vine din afara țării

„E bine să fim patrioți, dar în același timp trebuie să fim realiști cu privirile la capacitățile unui institut. Sunt doar doi producători mondiali în crearea acestor vaccinuri hexavalente.”

Frica celor care cred că Hepatita B se poate transmite prin intermediul vaccinului

„Mulți oameni se tem că Hepatita B se poate transmite prin intermediul vaccinului, acest lucru este puțin probabil. Trebuie să știm că hepatita B se poate transmite și maternal sau dacă un copil este mușcat de altcineva. Mulți dintre cei care au această boală nici nu știu că o au. Hepatita B provoacă si cancer, de aceea trebuie să fim foarte atenți.”

Cum putem să îi facem pe părinți să înțeleagă că este bine să își vaccineze copilul 

„Mi-e greu să acuz că cineva e impotriva protejării copilului, dar unii oameni au scurtături în gândire și consideră ca vaccinarea nu este o alegere bună.  Am încercat să fac informare cu privire la vaccinare de foarte mult timp, scopul este să ajutăm părinții să înțeleagă de ce e bine să își vaccineze copilul.”

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Parteneri
Surse: PSD l-ar susţine pe Piedone la Primăria Capitalei
x close