Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă ANTENA3.RO LIVE. Andreea Braga, despre violența împotriva femeilor și cum pot conștientiza acestea că merită respect

ANTENA3.RO LIVE. Andreea Braga, despre violența împotriva femeilor și cum pot conștientiza acestea că merită respect

ANTENA3.RO LIVE. Andreea Braga, despre violența împotriva femeilor și cum pot conștientiza acestea că merită respect
14 Sep 2017   •   15:02

O femeie moare zilnic, în România, omorâtă în bătaie. Statisticile pe viol sunt și mai rele, și astea sunt doar cifrele pe care le știm. Pentru că multora le este frică să spună ceva.

Anul trecut o grămadă de femei cunoscute au mărturisit că au fost violate, dar la timpul respectiv nu au spus nimic. De rușine, în principal. Generația mamelor noastre n-a spus despre bătaie. Pentru că era normală. Și nici acum, în multe comunități, nu e așa o mare tragedie.

„Cum ne trezim, ce ne ține să fim mai conștiente că merităm mai mult? De ce nu plecăm după prima palmă?”, întreabă Maria Coman, iar răspunsurile le dă Andreea Braga, președinta Centrului FILIA, organizație non-profit, apolitică și feministă care luptă împotriva inegalităților de gen prin activism, advocacy și cercetare.

„Violența împotriva femeilor este tratată ca o normalitate. Ne gândim la violență fizică deseori, dar are mai multe forme: de interzicere a continuării unui job. E foarte bine să intervenim, pentru că altfel, agresorul crede că este normal”, a spus Andreea Braga.

De ce nu intervenim?

„Pentru că spunem că violența în familie este o problemă privată (...) Există și o dependență psihologică de agresor, despărțirea poate părea și un eșec în ochii lumii. Unii nu se despart din cauza copiilor, deși și aceștia sunt implicați direct”, spune Andreea Braga.

Despre cum intervine legea?

„Suntem în proces de armonizare a legislației cu Convenția de la Istanbul. Nu există semnalare din oficiu. În acest moment, Procurorul se autosesizează cânt sunt necesare 90 de zile de asistență medicală. Când sunt supuse la violență, trebuie să depună plângere la poliție, ca plângerile să se înregistreze”, mai spune Andreea Braga.

Despre cazul fetei din Vaslui, violată de șapte băieți

„Cultura violenței este încurajată de noi și tolerată. Lumea spune că dacă era îmbrăcată într-un anumit fel sau dacă a băut, merita”, a mai precizat Andreea Braga.

Ce măsuri se pot lua?

„Avem două locații în România care oferă consultație pentru agresori. Stăm foarte prost și la servicii de consiliere și psihologică. Ele sunt bugetate la nivel local. Sunt multe femei care spune că nu se mut în alt oraș pentru a sta departe de agresori și eu sunt de acord cu asta”, mai spune Andreea Braga.

„Pentru a obține ordinul de protecție este nevoie și de un atestat medico-legal, iar lucrurile astea durează foarte mult. Și atunci trăiește în teroare și trebuie să își retragă plângerea”, spune Andreea Braga.

„Ajungem să vorbim de combatere și nu mai vorbim despre ce am putea să facem pentru a nu ajunge în aceste situații. Cum învățăm în sistemul de învățământ românesc cum putem preveni astfel de situații”, a mai precizat Andreea Braga.

Care este atitudinea femeilor?

„Este foarte ușor să blamezi și crezi că nu o să ajungi niciodată în situația asta. Pe de altă parte, este destul de greu să admiți că ești victimă”, a mai precizat Andreea Braga.

Lipsa alternativei

„Trebuie să verifice dacă există un adăpost. Trebuie să verifice dacă sunt locuri în acel adăpost. Împortant este să găsească rude, prieteni, ca să se poată pregăti pentru momentul în care trebuie să plece”, a explicat Andreea Braga.

Situația în străinătate

„Este o altă atitudine din partea autorităților. Imediat li se asigură o strategie de a se apăra. Sunt exemple de bună practică, dar noi ne întâlnim cu sitații în care femeile sunt descurajate să plece. 55% dintre români spun că sunt de acord cu un act sexual fără consimțământ. Trebuie să ne învățăm copiii despre ce înseamnă agresiune”, spune Andreea Braga.

„Depinde de fiecare dintre noi cum intervenim și cum sancționăm fiecare formă de violență”, a completat Andreea Braga.

Despre lipsa de interes public

„Cred că există totuși o creștere a numărului persoanelor care ies în stradă pentru astfel de lucruri. Mă aștept să văd mai multă solidaritate din partea tuturor când văd supraviețuitoare ale violenței în familie”, a precizat Andreea Braga.

Despre accesul la informații

„Sunt și femei care nu au nicio sursă de venit și aici intervine o dependență economic. Trebuie să vorbim un pic și despre accesul pe care îl au unele femei la informații. Sunt femei care nu au acte de identitate. Dar ce facem cu femeile imigrante, care nu găsesc aici materiale traduse în limba lor”, a spus Andreea Braga.

„Femeile ar trebui să știe că nu este vina lor, că nu au greșit cu nimic. În cazul unei agresiuni, trebuie să sune la poliție, să aibă certificat medico-legal și să strângă cât mai multe dovezi, cât mai muți martori”, recomandă Andreea Braga.

 

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close