Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă ANTENA3.RO LIVE. Numărul copiilor supraponderali din România e explodat. Ce facem și cum evităm greșelile?

ANTENA3.RO LIVE. Numărul copiilor supraponderali din România e explodat. Ce facem și cum evităm greșelile?

ANTENA3.RO LIVE. Numărul copiilor supraponderali din România e explodat. Ce facem și cum evităm greșelile?
19 Oct 2017   •   15:00

“Mănâncă tot din farfurie”, “mănâncă cu pâine, să nu ți se aplece”, “hai, mai pune-ți trei sarmale că am muncit atât la ele”, nelipsitul desert, toate aceste “tradiții” românești, plus mâncarea proastă calitativ, plus sucurile acidulate, plus fast-food-uri, plus o grămadă de alte cauze, toate au făcut ca numărul copiilor supraponderali din România să explodeze de-a dreptul. 

Nu e o metaforă. În ultimii 15 ani am urcat de pe locul 20 pe locul 2 în Europa. Autorităților nu pare să le pese. În școală ore de nutriție nu se fac, părinții nu știu sau nu înțeleg cât de gravă este problema.

”Sănătatea și implicit greutatea sunt subiecte teoretice. A venit vremea să facem ceva implicit în acest sens. Dincolo de statistici, ne întrebăm ce putem face concret? Trebuie să facem educație. În primul rând trebuie să învățăm cum să mâncăm și cum să ne mișcăm.”, a declarat Dr. Florin Ioan Bălănică.

Ce însemană alimentația corectă?

”Alimentația depinde de la individ la individ, sunt niște parametrii care trebuie măsurați cel puțin o dată pe săptămână. Noi putem să slăbim și cu o dietă de pe internet, însă nu e o dietă personalizată, nu e pentru individ și poți reveni la greutatea inițială foarte repede. Să fim sănătoși în România e ceva doar la nivel declarativ. Pasul important  îl reprezintă sănătatea ca prioritate. Nu trebuie să mergem întotdeauna la sală. Putem merge într-un parc. Trebuie doar să luăm inițiativă și să fim motivați. Nu există o viteză a slăbirii.”, a spus Dr. Florin Ioan Bălănică.

 

Care sunt cele mai grele momente într-o cură de slăbire?

”Primul pas este cel mai greu. Faptul că trebuie să mergem la un specialist să ne ajute. Sunt și perioade de stagnare care sunt privite foarte greu de pacienți. Au imrpesia că greșesc, însă nu este așa”, a afirmat Dr. Florin Ioan Bălănică.

 

 

Alimentația la copii

”Copilul mănâncă ceea ce vede în familie. Copilul trebuie implicat în procesul de cumpărare a produselor, iar apoi în gătirea lor. Copii nu trebuie să mănânce mult, ei trebuie să se obișnuiască cu gustul și diversitatea. Este un cerc vicios unde se află și părintele și copilul. Greșeala noastră este că avem impresia că putem să rezolvăm problema singuri. Sunt mulți părinți care sunt atenți la alimentație și nutriție, însă și aici sunt importante sursele de informare. ”, a mai adăugat Dr. Florin Ioan Bălănică.

 

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem?

”Nu acordăm foarte mult timp meselor. Corpul funcționează ca o baterie care se consumă la 2, 3 ore. Pentru copii, pachețelul de la școală e foarte important. Există boxe speciale, cu compartimente unde putem pune produse care să înlocuiască pâinea. În școli se mănâncă foarte mulți carbohidrați, iar masa de prânz este foarte importantă pentru copil. Și activitatea sportivă este foarte importantă și trebuie să fie adecvată meselor pe care le luăm”, a spus Dr. Florin Ioan Bălănică.

 

Cum trebuie să combinăm produsele?

”O greșeală este combinarea iaurtului cu fructe, iar o alta este să nu consumăm băuturi alcoolice după masă. Exceptând aceste contraindicații putem consumăm orice, dar asta, la fel, în funcție de fiecare individ. Nu se întâmplă nimic dacă mâncăm o porție de cartofi cu ceafă de porc la prânz, dacă acest lucru se întâmplă o dată la două săptămâni, însă dacă acest lucru devine o obșnuință devine o problemă”, afirmă Dr. Florin Ioan Bălănică.

 

 

Mituri legate de nutriție

Cantitatea de apă strict băută trebuie să fie undeva la 1,5 litrii. Lichidul îl putem lua și din alte produse. Un alt mit este faptul că fructele sunt întotdeauna sănătoase. Nu este adevărat, mărul conține o cantitate mare de fructoză care nu este întotdeauna bună. Fructele de sezon nu trebuie să le consumăm în fiecare zi pentru că ele conțin cea mai mare cantitate de zahăr. Mierea, alt mit. Nu este atât de sănătoasă. Mierea trebuie să fie consumată întotdeauna proaspătă.

Cel mai ușor este să fii la extreme: ori carnivor, ori vegan. Greu este să găsești un echilibru între cele două, iar acest lucru se face cu ajutorul unui specialist.

 

Superalimentele

”Trebuie să știm că nu există niciun superaliment, dacă ar fi existat am fi putut trata cancerul. Însă există combinații de produse care ne poate face bine.  Nu trebuie să folosim niciodată marketul pentru copii, nu trebuie să spunem ”mănâncă lucrul acesta ca să primești jucăria.”, a spus Dr. Florin Ioan Bălănică.

”Trebuie să mâncăm divers, să consumăm sucuri din legume. O altă soluție este suplimentarea, dar și aici trebuie să avem grijă. Suplimentele trebuie să fie din sursă naturală. Diversitatea e secretul.”, a încheiat Dr. Florin Ioan Bălănică.

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close