Antena 3 Life Viață sănătoasă "Băutura zeilor" energizează şi readuce buna dispoziţie. Sunt indicate 2-3 cești pe zi

"Băutura zeilor" energizează şi readuce buna dispoziţie. Sunt indicate 2-3 cești pe zi

de Redacția Antena 3    |    02 Dec 2021   •   10:12
"Băutura zeilor" energizează şi readuce buna dispoziţie. Sunt indicate 2-3 cești pe zi
Sursa foto: pexels

Seva proaspătă de mesteacăn este un lichid similar cu apa, fără gust, dar cu o bogată compoziţie nutritivă: calciu, potasiu, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, fier, cupru, cobalt, zinc, crom, litiu, seleniu, flavonoide, vitamina C, aminoacizi, zaharuri.

Băutura este recomandată de fitoterapeuţi datorită proprietăţilor diuretice, depurative, utile pentru sănătate și este considerată un adevărat elixir. În antichitate se spunea că ar fi ”băutura zeilor”.

Seva de mesteacăn este extrasă din copacii care aparțin speciei Betula.

Antioxidant - Seva de mesteacăn conține o cantitate remarcabilă de antioxidanți polifenoli, care protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Studii recente sugerează că polifenolii pot preveni mai multe afecțiuni, inclusiv bolile de inimă, diabetul de tip 2, osteoporoza, boala Alzheimer, boala Parkinson și chiar și anumite forme de cancer.  Pe lângă polifenoli, seva de mesteacăn conține și vitamina C care acționează, la rândul său, ca un antioxidant și menține sănătatea și frumusețea pielii și părului. 

Agent de drenare excelent - Seva de mesteacăn tonifică organismul şi favorizează combaterea calculilor renali. Se recomandă administrarea a 2 ml de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, 1 lună, în cazul adulţilor. Pentru copiii de peste 10 ani, este indicată pentru aceeaşi frecvenţă şi perioadă doza de 1 ml. Ca să beneficiezi de calităţile mesteacănului, care s-a dovedit util în caz de eczeme, cistite, reumatism, inflamaţii, ţine cura cu sevă 3 săptămâni, timp în care este benefic să bei 1 litru de lichid pe zi. Curele sunt benefice primăvara şi toamna, când organismul are nevoie de detoxificare şi la nivelul articulaţiilor. Extractul contribuie la eliminarea acidului uric care s-a depus pe articulaţii.

Cum se face  - Seva de mesteacăn se recoltează primăvara. Aceasta este perioada când seva, lichidul binefăcător din mesteceni, urcă în trunchiul arborilor şi poate fi extras. Dacă ai posibilitatea, ar fi bine să recoltezi singur seva, însă la fel de bine o poţi achiziţiona din magazinele cu profil naturist sau din surse de încredere care comercializează acest produs. Da că o procuri direct din mesteacăn, faci o gaură în trunchi şi cu ajutorul unui furtun şi al unei sticle încăpătoare extragi seva. În câteva ore, poţi obţine chiar şi 1 litru de sevă. Este obligatoriu ca, după ce arborele ţi-a „dăruit“ acest elixir, să acoperi găurile făcute cu răşină sau cu ceară, pentru ca mesteacănul să nu se îmbolnăvească sau să se usuce.

Retenție de apă - De la acest arbore se utilizează în scop terapeutic scoarţa, frunzele şi mugurii pentru infuzii şi decocturi, uleiul extras din scoarţă pentru diminuarea crampelor musculare, pentru dureri şi inflamaţii. Frunzele tinere, de primăvară, pot fi consumate proaspete, în cure de purificare a organismului. Acestea favorizează eliminarea excesului de acid uric şi aduc beneficii în caz de retenţie de apă. Când suferi din pricina picioarelor umflate, bea infuzie din 40 g de frunze uscate şi 1 litru de apă fiartă (amestecul se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară). Sunt indicate 2-3 ceşti de infuzie pe zi.

Posibile reacții adverse

Pentru că cercetările sunt limitate pe proprietățile și acțiunile sevei de mesteacăn, nu se cunosc foarte bine posibilele reacții adverse.  Așadar, fiind un produs vegetal puțin studiat, există riscul de alergii, mai ales în rândul persoanelor care au istorc de alergii alimentare. Dacă ai profil alergic, este recomandat să te consulți cu medicul alergolog înainte de a consuma sevă de mesteacăn. 

De asemenea, este bine de reținut că un consum excesiv de apă de mesteacăn poate duce la intoxicație cu mangan, având în vedere conținutul mineral crescut al acesteia. Tot din acest motiv, nu se recomandă seva de mesteacăn persoanelor care au afecțiuni ale ficatului. 

Momentan, specialiștii recomandă o cantitate de 9-11 mg de sevă de mesteacăn pe zi, pentru adulți, respectiv 2-6 mg pentru copii. Aceste cantități sunt echivalentul a aproximativ trei porții pe zi pentru adulți și o porție pe zi pentru copii. 

×
Subiecte în articol: Mesteacăn diabet
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close