Care este legătura dintre mâncarea arsă și apariția cancerului? Concluziile șocante la care a ajuns un cunoscut chimist

29 Apr 2019   •   15:17
Care este legătura dintre mâncarea arsă și apariția cancerului? Concluziile șocante la care a ajuns un cunoscut chimist Foto: Pixabay.com

Acrilomida este o moleculă toxică care creşte riscul apariţiei cancerului. Aceasta se formează în timpul prăjirii sau coacerii alimentelor bogate în carbohidraţi. Chimistul Simon Cotton a analizat riscurile ingerării acestor alimente.

Motivul pentru care cunoaştem potenţialul pericol al acrilomidelor a fost descoperit într-un tunel subteran. Acum 20 de ani, muncitorii lucrau pe creasta Hallendsas din peninsula Bjare (sudul Suediei). Vacile din acea zonă au început să prezinte simptome neobişnuite, ameţeală şi uneori leşin şi moarte.

Acest fapt a declanşat o investigaţie în cadrul căreia s-a demonstrat că vacile au băut apă contaminată cu o moleculă toxică, acrilomida.

Constructorii utilizau un polimer, poliacrilamidă, pentru a repara crăpăturile. Dar reacţia prin care se forma polimerul era incompletă, aşadar anumite acrilomide încă erau prezente. Muncitorii au fost testaţi pentru a vedea dacă nivelul moleculei din sânge era normal prin analizarea unui grup de control. Testele au demonstrat că cei din grupul de control aveau un nivel crescut de acrilomide în sânge. În primă fază, experţii au considerat că sursa sunt burgerii. Nivelul crescut de acrilomide a fost descoperit în produsele care conţineau cartofi prăjiţi, precum şi în cafea, scrie secretulcunoasterii.ro.

 

x close