Ce se întâmplă în organism când ne înfometăm

19 Mar 2019   •   12:12
Ce se întâmplă în organism când ne înfometăm Foto: Pixabay.com

Momentul hrănirii este preferatul tuturor, deoarece, avem nevoie de hrană ca să trăim. Dar, oare, ce s-ar întâmpla cu organismul tău dacă te-ai opri din mâncat pentru 3 săptămâni?

În primele 6 ore

În primele 6 ore reacțiile organismului sunt perfect normale. Organismul începe să consume glicogen, un polizaharid compus din glucoză. Aceasta reprezintă „benzina” pe care celulele o folosesc ca să reziste până la următoarea masă. Aproape 45% din glucoză este folosită de creier pentru a funcționa normal, iar restul se duce spre celulele roșii care transportă sângele și țesuturile musculare.

După 6 ore

Glicogenul nu este o resursă nelimitată, astfel că hrănirea organismuluicu glucoză se oprește. După 6 ore, majoritatea oamenilor sunt nervoși, irașcibili din cauză că nu au mâncat.

Între 6 și 72 de ore

După această fază, organismul intră în starea de cetoză, sau de ardere a grăsimilor. Această stare apare în perioadele de post sau pe timpul nopții. Acum, organismul nu mai consumă glucoză ci consumă rezervele proprii de grăsime. Grăsimea este transformată în acizi grași, însă, creierul nu poate să funcționeze doar cu acizi grași. Deoarece lanțurile de acizi grași sunt prea mari pentru a trece spre creier, acesta le micșorează, dar își consumă 75% din energie. Acesta va funcționa un timp pe acizi grași însă funțiile cognitive se schimbă, scrie doctorulzilei.ro.

 

 

x close