Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Folosești tacâmuri din plastic? De ce trebuie să renunți imediat la acest obicei

Folosești tacâmuri din plastic? De ce trebuie să renunți imediat la acest obicei

Folosești tacâmuri din plastic? De ce trebuie să renunți imediat la acest obicei
Sursa foto: foto: pixabay.com
05 Ian 2017   •   12:22

De la pungi, pahare, sticle, tacamuri, caserole, la PETuri, recipiente pentru sampoane si jucarii, suntem inconjurati de obiecte din plastic. Plasticul este un ambalaj usor de transportat si folosit, insa e un puternic factor de poluare: pentru producerea lui este nevoie de petrol, o resursa naturala neregenerabila, iar materialul finit nu este biodegradabil decat in mica masura, scrie BZI.ro.

Numeroase cercetari au aratat ca unele tipuri de plastic ne afecteaza direct sanatatea. Un studiu realizat in cadrul Programului National de Toxicologie, condus de National Institutes of Health din SUA a aratat impactul asupra sanatatii pe care il are Bisfenolul-A (BPA), cel mai periculos compus al plasticului policarbonat, prescurtat PC (tip 7) - acel plastic dur.

BPA este prezent in majoritatea ambalajelor din plastic, dar si in compozitia CD-urilor, a DVS-urilor, si a unor electronice si dispozitive medicale. Pana si biberoanele sau cutiile de lapte praf pentru copii sugari pot sa contina BPA.

BPA poate patrunde in alimentele sau lichidele cu care intra in contact. Contaminarea se poate face la trecerea prin microunde, prin contactul cu un lichid foarte cald sau cu mancare acida (ori sucuri).

O cantitate semnificativa de BPA este eliberata in alimente cand in vas este turnata apa fiarta. Astfel, bisfenolul se elibereaza de 55 ori mai repede decat in alte situatii si persista si dupa ce apa fierbinte a fost indepartata din recipient. Acest lucru indica faptul ca pana si simpla spalare a paharurului sau sticlei din plastic conduce la cresterea continutului de BPA.

Urmarile BPA asupra sanatatii sunt deosebit de grave, intrucat provoaca diabet, cancer chiar si persoanelor care au ingerat can­titati mici de bisfenol A.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close