Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Fructele numite și comoara naturii care mențin tensiunea și îmbunătățesc memoria

Fructele numite și comoara naturii care mențin tensiunea și îmbunătățesc memoria

Afinele conțin o multitudine de vitamine și minerale, însă marele beneficiu al lor este cantitatea impresionanta de antioxidanți care le transforma în adevărate comori ale naturii, necesare menținerii sănătății, dar și prevenirii îmbătrânirii premature.

Fructele numite și comoara naturii care mențin tensiunea și îmbunătățesc memoria
Sursa foto: pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Ian 2022   •   09:42

Astfel, afinele au proprietăți antioxidante, antivirale și antibacteriene și conțin foarte puține calorii fata de alta fructe, având un indice glicemic scăzut, fapt ce le recomanda în orice dieta, inclusiv în dieta persoanelor care suferă de diabet.

Afinele conțin în cantități mari vitaminele A, B6, C, E, K, calciu, magneziu, potasiu, dar și sodiu. Cu toate acestea, ceea ce le face cu adevărat valoroase sunt antioxidanții din compoziție. Afinele conțin antocianine, antioxidanți care le dau culoarea, resveratrol și quercitina. În plus, afinele conțin proteine, fibre și carbohidrați sănătoși.

Pentru a înțelege valoarea nutritiva a micuțelor fructe vineții, iată care este procentul de nutrienți la 100 de grame de afine proaspete: 57 de calorii, 84% apa, 0,7 grame de proteine, 14,5 grame de carbohidrați, 10 grame de zahar, 2,4 grame de fibre, 0,3 grame de grăsimi.

Afinele îmbunătățesc memoria. Conținutul mare de flavonoide al afinelor îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare, iar studiile au demonstrat că persoanele care le consumă regulat au un risc scăzut de dezvoltare a tulburărilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

Consumul a 200 de grame de afine în fiecare zi, poate contribui la menţinerea unei tensiuni arteriale normale pe tot parcursul vieţii, potrivit unui studiu publicat în Journal of Gerontology Series A.

Oamenii de ştiinţă au observat că tensiunea arterială sistolică a scăzut în medie cu 5mmHg  - milimetri de mercur, la persoanele care consumaseră o băutură conţinând 200de grame de afine, potrivit agerpres.ro. Tensiunea arterială sistolică este presiunea care se formează în vasele de sânge la fiecare pompare a inimii.

Aceasta scade când vasele de sânge se relaxează şi se dilată când acestea se contractă. Efectul este similar cu cel observat în cazul pacienţilor care iau medicamente pentru scăderea tensiunii. Efectele asupra funcţionării vaselor de sânge au fost constatate la aproximativ două ore după consumul băuturii cu afine. Băutura fără afine, cu proprietăţi neutre sau cu conţinut de fibre, vitamine sau minerale, nu a avut niciun efect semnificativ.

Oamenii de ştiinţă au stabilit că beneficiile asupra tensiunii arteriale sunt provocate de antocianine, pigmenţii care dau culoarea albastră, roşie sau violet a unor fructe sau legume.  

×
Subiecte în articol: afine memorie
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close