x close

Mare atenție atunci când cumpărați roșii! Avertismentul specialiștilor: „Ne pot îmbolnăvi”

27 Feb 2019   •   10:31
Mare atenție atunci când cumpărați roșii! Avertismentul specialiștilor: „Ne pot îmbolnăvi” Foto: Pixabay.com

Fiţi foarte atenţi ce roşii cumpăraţi şi de unde. Specialiştii avertizează că unele pot fi toxice. Fructele şi legumele cu seminţe încolţite ne pot îmbolnăvi, avertizează specialiştii. Acestea acumulează o substanţă numită solanină, care este toxică pentru organism.

Radu Șumalan, profesor fiziologie vegetală USAMVB Timişoara: “Fenomenul nu este unul singular, se întâmplă frecvent la roşii, dar şi la alte specii - castraveţi, poate să apară la pepene, la măr. Condiţiile de mediu, condiţiile în care sunt păstrate, din cauza trecerii bruşte de la o temperatură scăzută la o temperatură ridicată, sămânţa iese practic din stadiul acela de latență şi intră în proces de germinare.”

În funcţie de concentraţie şi de cantitate, solanina duce la deshidratare şi chiar la insuficienţă renală. Dr. Virgil Musta, purtător de cuvânt Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” Timişoara: “Fenomenele sunt în special digestive, manifestate prin greţuri, prin vărsături, prin colici abdominale şi scaune.”

Fermierii spun că fructele şi legumele aduse din afara ţării sunt de cele mai multe ori tratate cu diverse substanţe şi date cu ceară. Şi asta pentru a le coace forţat, dar şi pentru a rezista la transportul de lungă durată fără să îşi piardă aspectul.

În mod natural, o roşie rezista cel mult 10 zile, însă după o serie de tratamente ține şi 6 luni, anunță stirileprotv.ro.

Citeşte mai multe despre:

specialisti rosii
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati