Antena 3 Life Viață sănătoasă Planta care e de mare ajutor în crizele de tuse seacă sau insomnie

Planta care e de mare ajutor în crizele de tuse seacă sau insomnie

de Redacția Antena 3    |    02 Dec 2021   •   12:44
Planta care e de mare ajutor în crizele de tuse seacă sau insomnie
Sursa foto: pixabay

Pe lângă faptul că are efect antiinflamator și febrifug, planta conține saponine, compuși cu efect expectorant, și salicilați, principalul ingredient al aspirinei. Florile și frunzele sunt diaforetice, diuretice și expectorante.

Ciuboţica-cucului se transformă într-un remediu adjuvant eficient când vine vorba despre combaterea tusei convulsive, bronşitei, insomniei.

Este bine să le avem în casă mai ales în caz de infecţii respiratorii. Sub formă de decoct, planta este eficientă în tratarea afecţiunilor pulmonare, combate tusea uscată, pentru că favorizează expectoraţia.

De asemenea, planta reduce febra şi ajută la eliminarea toxinelor, inclusiv prin relaxarea şi fluidizarea compuşilor din aparatul respirator. Se utilizează în tratarea tusei cronice (în special a celei cauzate de bronșită cronică și congestia catarală), gripa și alte afecțiuni febrile.

În terapia naturistă se folosesc rizomii cu tot cu rădăcini şi florile, toate având valoare medicinală.

Florile şi frunzele conţin vitamina C, saponozide, potasiu, calciu, enzime. Important! Este bine să nu depăşeşti doza recomandată, pentru că efectele plantei sunt puternice şi pot produce iritaţii ale tubului digestiv şi chiar vomă.

Siropul este adjuvant în bronşite În caz de probleme respiratorii cum sunt bronşitele, faringitele sau virozele, ajută siropul din ciuboţica-cucului. Macină fin cu râşniţa câteva rădăcini uscate sau proaspete de plantă şi pune pulberea într-un borcan, cât să umple o treime din recipient. Peste rădăcină pui miere polifloră, cât să umple vasul.

 

×
Subiecte în articol: tuse ciuboţica-cucului
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close