
Fructele de cătină albă sunt singura sursă vegetală pentru toţi acizii graşi omega şi conţin mai mult de 190 de substanţe biochimice.
Cătina previne infecţiile respiratorii şi grăbeşte vindecarea în răceală şi gripă şi în majoritatea infecţiilor.
Alungă oboseala şi scurtează convalescenţa după boală.
Cătina albă este cunoscută şi drept cătină de râu sau ananas siberian şi este una dintre cele mai uimitoare plenate medicinale create de natură. Se consideră că această plantă are proprietăţi antivirale, antibacteriene şi de vindecare.
S-a constatat că planta este utilă şi în tratamentul unor probleme gastrice precum refluxul gastro-esofagian de acid, în ulcerul peptic, colită şi diverticulită. Ca supliment, cătina albă se găseşte sub formă de ulei şi pulbere.
Potrivit Noi biblii a vitaminelor, coordonată de farmacologul Earl Mindell, pentru ulei, doza recomandată este de o jumătate sau o linguriţă de două-trei ori pe zi, pe stomacul gol, cu cel puţin o jumătate de oră înainte de masă. Sub formă de pulbere, se recomandă o jumătate de linguriţă, de două ori pe zi.
Fructul de cătină conţine toate vitaminele (A,C, B , D E, K, PP, F) şi mineralele esenţiale (Ca, P, Mg, K, Fe, Mn, Si, B, Ti), antioxidanţi (licopen, taraxantina, zeaxantina, flavonoide, carotenoide), taninuri, steroli (campesterol,sitosterol), lecitine, inozitol, acid cafeic, acid clorogenic, acizi graşi polinesaturati.
Uleiul de cătină conţine, ca şi fructul, toţi nutrienţii esenţiali, fiind mai bogat, însă înantioxidanţi, steroli şi vitamine liposolubile, având astfel un efect antiinflamator, antioxidant şi antitumoral mai puternic decât pulpa din fructele de cătină. Uleiul de cătină albă a fost folosit cu succes în combaterea acneei, a rozaceei şi a altor probleme cutanate.
De la cătină se folosesc fructele proaspete şi conservate, condiţionate în diverse preparate:ceai, tinctură, sirop, extracte lipofile cu ulei de cătină standardizat). Mai puţin cunoscut este faptul că se folosesc în terapie şi frunzele, mugurii, scoarţa şi rădăcina arborelui de cătină, sub diverse forme: decoct, tinctură, pulbere, gemoderivate.
O farmacie într-o planta
Urmărind efectele terapeutice validate ştiinţific în monografiile cătinei, parcurgem o întreagă farmacopee şi putem spune că se poate alcătui o farmacie doar cu această plantă. Sintetizând principalele beneficii, cătina are acţiune nutritivă, energizantă,antiinflamatoare, antialergică, hipolipeminată,hepatoprotectoare, antitoxică, antiaterosclerotica, adaptogenă, antioxidantă, regeneratoare, antitumorală şi radioprotectoare.