Antena 3 Life Viață sănătoasă Leguma plină de vitamine care oprește căderea părului. Sucul se foloseşte seara, de 2-3 ori pe săptămână

Leguma plină de vitamine care oprește căderea părului. Sucul se foloseşte seara, de 2-3 ori pe săptămână

de Georgiana Adam    |    23 Ian 2022   •   16:36
Leguma plină de vitamine care oprește căderea părului. Sucul se foloseşte seara, de 2-3 ori pe săptămână
Sursa foto: colaj pixabay.com

Este una dintre cele mai ieftine şi cel mai des folosite legume în bucătăria românească. Este apreciată pentru gustul ei inconfundabil, dar are şi numeroase proprietăţi benefice pentru organism.

În bucătărie, ceapa este folosită drept condiment. În medicină, studiile arată că ceapa împreună cu usturoiul ajută la normalizarea circulației sanguine. 

De asemenea, are o acțiune antimicrobiană, reglează metabolismul, stimulează sistemul imunitar şi ajută, astfel, la combaterea răcelii.

Ce conţine ceapa

Principalele substanţe cunoscute care se găsesc în ceapă sunt: vitaminele A, B şi C, săruri minerale (sodiu, potasiu, fosfat și nitrați calcaroși, fier, sulf, iod, siliciu), acizi, ulei volatil şi principii antibiotice.

Dacă se ştie că ceapa este cunoscută pentru utilizarea sa în plan extern, în principal pentru combaterea răcelilor, studii întreprinse recent arată că această legumă face minuni şi în ce priveşte podoaba capilară.

Pentru asta, ea trebuie folosită ca balsam nutritiv, mai exact un suc de ceapă pentru păr. Se ştie faptul că multe femei se confruntă cu o cădere masivă a părului, în special după sarcină.

Sucul de ceapă regenerează firele de păr

Când vorbim de căderea părului, medicii spun că există explicaţii hormonale şi lucrul acesta se întâmplă pentru că nivelul ridicat al hormonilor din sarcină, care stopaseră căderea părului, revin la parametri normali, reîntorcând procesul de cădere zilnică a părului. 

Şi pentru că ceapa este plină de sulf, ea are un rol important în a regenera foliculii firului de păr şi în a-i face mai rezistenţi şi mai puţin predispuşi la cădere şi casare.

Astfel, după cum arată studiul recent realizat de cercetătorii britanici, sucul de ceapă hrăneşte foliculii de păr, dar are şi un rol antiseptic, distrugând bacteriile, infecţiile cu ciuperci, îndepărtează mătreaţa, acneea scalpului și mâncărimile de la nivelul capului.

Concluzia studiului de la Universitatea Bradford a fost că aşa-numitul balsam de păr din suc de ceapă ajută la stoparea căderii părului şi poate acţiona, astfel, ca un scut.

Medicii dermatologi spun că este normal să pierdem zilnic 50-100 de fire de păr, dar sunt situaţii în care căderea părului pare devine mai accelerată.

Cum se obţine şi cum folosim sucul de ceapă

Sucul de ceapă pentru păr se poate obţine cu ajutorul unui storcător de fructe, tăind ceapa bucăţi şi punând-o în recipientul potrivit. 

Dacă nu aveţi storcător, sucul de ceapă se mai poate face şi la blender. Pasaţi ceapa, după care pasta obţinută se lasă într-o strecurătoare la scurs.

De asemenea, o metodă mai clasică este cea cu ajutorul unei răzători clasice, urmând ca zeama obţinută din ceapă să fie scursă pentru a păstra doar sucul limpede.

Sucul de ceapă se aplică zilnic pe păr, masând uşor. "Balsamul" se lasă pe păr 30-60 de minute, de preferat seara, înainte de culcare, cu menţiunea că părul trebuie spălat ulterior pentru a îndepărat eventuale mirosuri. 

Pentru ca tratamentul cu suc de ceapă să dea roade, el trebuie repetat de 2-3 ori pe săptămână, pentru o perioadă de minim două luni.

×
Subiecte în articol: ceapa cadere păr
Parteneri
x close