Antena 3 CNN Politică Consultări la Cotroceni pentru viitorul Guvern: Orban se propune premier, USR vrea anticipate, UDMR visează la un prim-ministru de etnie maghiară

Consultări la Cotroceni pentru viitorul Guvern: Orban se propune premier, USR vrea anticipate, UDMR visează la un prim-ministru de etnie maghiară

Consultări la Cotroceni pentru viitorul Guvern: Orban se propune premier, USR vrea anticipate, UDMR visează la un prim-ministru de etnie maghiară
11 Oct 2019   •   11:42

UPDATE. Discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia reprezentanţilor minorităţilor naţionale au început, vineri, la Palatul Cotroceni. Din delegaţia grupului parlamentar al minorităţilor fac parte Dragoş Gabriel Zisopol, Ovidiu Ganţ, Iulius Firczak, Giureci-Slobodan Ghera, Andi-Gabriel Grosaru.

UPDATE. ALDE nu intenţionează să facă parte dintr-o formulă de guvernare viitoare, a declarat vineri, după consultările de la Palatul Cotroceni, preşedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu. El a menţionat că partidul îşi poate oferi sprijinul în momentul învestirii Guvernului, dar a subliniat că nu este vorba despre "un cec în alb" iar ALDE va dori să afle în prealabil priorităţile viitorului Cabinet.

„I-am spus clar presedintelui că vom susţine această formula. Noi nu intenţionăm să facem parte dintr-o formulă de guvernare, dar putem da sprijin la votul de investitură. Avem, însă, condiţii pentru acest sprijin, le vom prezenta premierului propus. Nu este un cec în alb pe care îl dăm viitorului guvern. Anticipatele nu sunt o soluţie fezabilă. Există zvonuri în spaţiul public, nu vom fi de acord cu nicio măsură care să vizeze tăieri de pensii sau salarii, există soluţii economice care să permită asigurarea cadrului salarial pentru anul viitor, asta presupune intrarea în pâine a noului guvern cât mai rapid. Aşteptăm din partea preşedintelui cât mai rapid desemnarea unui premier, consultările cu acesta şi în termenul de 10 zile să vină în Parlament cu componenţa guvernului şi programul de guvernare”, a zis Călin Popescu Tăriceanu, după consultări. 

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a început discuţiile cu delegaţia ALDE au început, vineri, la Palatul Cotroceni, în cadrul primei runde de consultări pentru desemnarea unui premier.

UPDATE. Discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia PRO Europa au început, vineri, la Palatul Cotroceni, în cadrul primei runde de consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru. Din delegaţia PRO Europa fac parte: Daniel Constantin, Gabriela Podaşcă, Oana Vlăducă, Ion Mocioalcă şi Nicolae Bănicioiu.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis susține declarații de presă la ora 14.30.

UPDATE Declaraţiile liderului PMP, Eugen Tomac, după consultări: "Eliminarea pensiilor speciale, una dintre condiţiile obligatorii ale formaţiunii pentru intrarea la guvernare"

O ordonanţă de urgenţă privind revenirea la alegerea primarului în două tururi este una dintre priorităţile din primele zile de mandat ale noului guvern, a declarat preşedintele PMP, Eugen Tomac, după consultările de la Cotroceni cu preşedintele Iohannis. 

"Suntem conştienţi de situaţia în care se află România astăzi. Suntem mulţumiţi că am reuşit să trimitem Guvernul Dăncilă acasă. Doamnei Dăncilă îi urăm mult succes şi vacanţă plăcută în Teleorman. Suntem în egală măsură conştienţi de miza care apasă pe umerii partidelor de Opoziţie şi de aceea vom accepta discuţii cu celelalte partide pentru a încerca să găsim o formulă cât mai eficientă şi cât mai rapidă pentru a depăşi această criză politică. În mod obligatoriu, pentru noi e esenţial ca viitorul guvern să aibă printre priorităţile sale, în primele zile de mandat, o ordonanţă de urgenţă privind revenirea la alegerea primarului în două tururi, lucru pe care l-am comunicat domnului preşedinte Iohannis". 

UPDATE. Delegaţia PMP a ajuns la consultările cu preşedintele Iohannis. 

UPDATE. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declaraţii după consultările cu Iohannis: Nu credem în varianta alegerilor anticipate

Preşedintele UDMR a declarat, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că nu crede în varianta alegerilor anticipate fiindcă acest lucru ar băga ţara într-o criză politică şi financiară.

"Am dat curs invitaţiei domnului preşedinte şi am prezentat ce credem noi despre cele două teme propuse, anticipate şi guvern. Noi credem că nu trebuie să pierdem nicio zi. Avem nevoie de un guvern validat în Parlament cât mai repede fiindcă suntem în mijlocul lunii octombrie. Nu avem nici măcar un proiect de buget pentru anul viitor, e nevoie de rectificare ca să putem închide anul, atât la nivelul autorităţilor locale, cât şi la nivelul instituţiilor, deci o rectificare cât mai urgentă. Un guvern care trebuie validat cât mai repede şi care va guverna 12 luni de zile, va gestiona treburile ţării, va aproba bugetul, va organiza alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare. Bineînţeles, nu va face altceva decât o administrare corectă, fără excese, fără extravaganţe şi fără ordonanţe de urgenă. Un astfel de guvern poate fi votat până la sfârşitul lui octombrie, până în noiembrie. 

Noi nu credem în varianta anticipatelor dintr-un singur motiv. Ar însemna în acest moment un guvern interimar până în martie, aprilie, eventual mai, ar însemna Parlament dizolvat după decembrie, până în decembrie nu se poate. Ar însemna că nu se va face buget şi nu vom avea buget până în iunie anul viitor. Autorităţile locale şi mai târziu. Să arunci ţara într-o astfel de criză politică-financiară înseamnă că eşti inconştient, că nu vezi riscurile să intri în 2020 fără buget aprobat în Parlament", a spus Kelemen Hunor. 

UPDATE. Discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia UDMR au început, vineri, la Palatul Cotroceni, în cadrul primei runde de consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru. Din delegaţia UDMR fac parte Kelemen Hunor, Cseke Attila, Attila Korodi, Antal Arpad, Hegedus Csilla.

UPDATE Dan Barna, declaraţii după consultările de la Cotroceni: „Am înaintat azi pactul pentru anticipate. Preşedintele a fost în asentimentul nostru, că este soluţia morală şi funcţională pentru România"

Alianţa USR-PLUS e pregătită să intre la guvernare imdiat după alagerile anticipate, a declarat liderul USR, Dan Barna, după consultările cu Klaus Iohannis de la Cotroceni. 

"Alianţa USR-PLUS e gata să intre la guvernare imediat ce avem o susţinere parlamentară reală, imediat după alegerile anticipate. E o decizie asupra căreia suntem perfect aliniaţi şi cu colegii din PLUS şi cu Dacian Cioloş.

„Am înaintat azi pactul pentru anticipate. Preşedintele a fost în asentimentul nostru, că este soluţia morală şi funcţională pentru România. S-a discutat şi despre un nou Guvern, nu e niciun argument ca actuala guvernare să mai rămână la conducerea ţării, România e clar că are nevoie de un nou guvern care să aibă ca obiectiv undeva în februarie-martie anul viitor de alegeri anticipate. Pare dificil şi complicat ajungerea la anticipate (...) prin anticipate Romania se însănătoşeşte şi prin anticipate rezolvăm criza politica”, a mai spus Barna.

„I-am prezentat un set de principii, principii care sunt fundamentale pentru susținerea USR, primari în două tururi, fără penali în funcții publice, repararea efectelor OUG114, SIIJ, PNDL și corectarea legilor justiției. Sunt câteva dintre principiile pe care i le-am transmis și președintelui, pentru că România are acum ocazia să o ia într-o direcție bună, se poate. (...)Putem ieși din logica resemnării că în România nu se poate nimic. În România se pot face multe lucruri și ziua de ieri a arătat că oricât de confiscat este statul de către PSD, de la nivel local, până la nivelul instituțiilor, există suficientă energie și suficiente soluții pentru a merge mai departe”, a spus Barna, după consultările de la Cotroceni.

UPDATE Delegaţia USR a ajuns la Palatul Cotroceni pentru consultările cu Klaus Iohannis. 

UPDATE Declaraţiile lui Ludovic Orban după consultările cu Iohannis: "Susţinem varianta alegerilor anticipate. Suntem pregătiţi să preluăm guvernarea de mult timp"

Ludovic Orban, liderul PNL, a spus, în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că PNL e pregătit să-şi asume răspunderea guvernării şi că susţine varianta alegerilor anticipate. 

"Am prezentat preşedintelui Klaus Iohannis mandatul acordat de PNL, în cadrul consultărilor constituţionale care au fost declanşate după căderea Guvernului PSD prin moţiune de cenzură. Poziţia PNL e foarte clară. În cazul în care există posibilitatea unui acord în vederea anticipatelor, noi susţinem revenirea la popor, încredinţarea cât mai rapidă cetăţenilor români a posibilităţii de a decide un nou Parlament. În cazul în care acest lucru nu va fi posibil şi preşedintele României ne va solicita să formăm Guvernul, PNL e pregătit să-şi asume răspunderea guvernării şi să formeze un guvern în jurul PNL. Suntem la debutul consultărilor, vom urmări poziţiile exprimate de formaţiunile politice în cadrul acestor consultări. Am urmărit declaraţiile de până acum. Sigur că din partea noastră există disponibilitate la dialog, la cooperare şi indiferent care va fi forma acestei cooperări, noi ne dorim ca formaţiunile politice care au contribuit la căderea Guvernului PSD să continue un proiect comun. Cu siguranţă, propunerea de premier a PNL este în persoana preşedintelui partidului, adică subsemnatul. Suntem pregătiţi să preluăm guvernarea de mult timp. Avem specialişti de foarte bună calitate, avem oameni competenţi, oameni care au avut rezultate excepţionale în domeniile în care au activat şi care reprezintă soluţii benefice pentru diferitele ministere în care va trebui să desemnăm nişte miniştri". 

"Sunt extrem de riguros în respectarea legii, în respectarea democraţiei, în respectarea statutului PNL. Îmi respect toţi colegii, aşa că nu vehiculez nume de posibili miniştri. Voi prezenta public o listă a Cabinetului numai după negocierile cu partenerii politici". 

Orban acuză PSD de comportament abuziv şi lipsă de respect faţă de cetăţenii români. 

"Am dat jos PSD pentru că a făcut un rău imens României. Nu putem accepta sub nicio formă ca noi, care am iniţiat moţiunea de cenzură şi care ne-am luptat trei ani de zile cu un PSD cum nu a fost niciodată, rău, cu un comportament abuziv, cu o lipsă de respect faţă de cetăţenii români, călcând în picioare demnitatea românilor, nu vom accepta sub nicio formă ca un astfel de PSD să fie vreodată parte din vreo formulă de guvernare". 

"Noi ne dorim creşterea veniturilor cetăţenilor români şi ne dorim ca acest lucru să ducă la creşterea puterii de cumpărare şi nicidecum ce s-a întâmplat în ultimii trei ani de zile. PSD cu o mână a dat şi cu două mâini a luat". 

Întrebat dacă Pro România va susţine un astfel de Guvern, Orban a spus: "Am văzut că au alte planuri. Aşteptăm să-şi exprime poziţiile".

"Cu siguranţă PNL este împotriva oricărei formule de guvernare care cuprinde PSD", a adăugat liderul liberal.

UPDATE. Au început consultările la Palatul Cotroceni. Delegaţia PNL a ajuns faţă în faţă cu preşedintele Klaus Iohannis. Liberalii care participă la consultările cu Iohannis de la Cotroceni sunt Ludovic Orban, Raluca Turcan, Robert Sighiartău, Rareş Bogdan şi Florin Cîţu. 

"Felicitări", le-a transmis preşedintele Iohannis liberalilor, în debutul consultărilor.

Ştire iniţială

Preşedintele Klaus Iohannis are, vineri, la Palatul Cotroceni, prima rundă de consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Consultările la Palatul Cotroceni vor începe, la ora 11,00, cu delegaţia PNL, urmând ca apoi şeful statului să se consulte cu reprezentanţii USR - ora 11,30, ai UDMR - ora 12,00, ai PMP - ora 12,30, cu delegaţia grupului parlamentar Pro Europa - ora 13,00, cu cei de la ALDE - ora 13,30, cu reprezentanţii minorităţilor naţionale - ora 14,00. PSD nu participă.

În scrisoarea transmisă preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor parlamentare, şeful statului arăta că fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.

Joi, după ce moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie a fost adoptată de Parlament, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat convocarea partidelor parlamentare pentru consultări, subliniind că este nevoie urgentă de un guvern.

"Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine (n.r. vineri), începând cu ora 11,00, fiindcă avem urgentă nevoie de un guvern. Voi asculta opţiunile partidelor şi voi propune o soluţie de executiv cu mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă şi eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfăşura acestea", a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că cea mai bună soluţie pentru redarea legitimităţii Parlamentului sunt alegerile anticipate.

"Acestea nu se pot face decât dacă există un consens al formaţiunilor parlamentare. În cadrul consultărilor va conta în ce măsură există un astfel de consens şi care este cea mai bună variantă pentru bunul mers al României în perioada imediat următoare", a adăugat Iohannis.

Liberalii se reunesc vineri, de la ora 9,00, în şedinţa Biroului Politic Naţional, în cadrul căruia vor fi stabilite echipa şi mandatul cu care PNL va merge la consultările cu şeful statului.

"Declaraţiile privitoare la ceea ce vom face, la mandatul cu care ne vom duce la Cotroceni le vom da numai după dezbaterea din cadrul forurilor statutare ale PNL şi le vom prezenta public la finalul BPN de mâine", a spus Orban la Parlament, după adoptarea moţiunii de cenzură.

Liderul liberalilor a subliniat că, în cazul în care PNL va fi chemat să formeze un nou guvern, atunci el va fi propus pentru funcţia de premier, dat fiind faptul că este preşedintele partidului.

Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat că formaţiunea pe care o conduce va merge la consultările de la Cotroceni pentru a susţine varianta alegerilor anticipate şi îi va solicita preşedintelui Klaus Iohannis să susţină această variantă, pentru că actuala compoziţie a Parlamentului nu mai are legitimitate.

"A ne întoarce la cetăţeni într-o situaţie de criză este decizia necesară şi corectă. (...) În ultima întâlnire avută cu preşedintele Iohannis, ne-a spus că şi dânsul susţine ideea alegerilor anticipate, este soluţia firească, soluţia corectă. Orice altă variantă nu va face decât să continue acest troc pe care l-am văzut şi în aceste zile, de încercare de cumpărat şi de inventat majorităţi. În momentul de faţă, România are şansa să intre într-o logică de organizare de alegeri anticipate. În urma consultărilor, pot fi doi premieri care să fie respinşi de Parlament, după care următorul preşedinte, şi sper să fie primul meu act ca preşedinte al României, să dizolvăm Parlamentul şi, în februarie sau martie, în termenele constituţionale, să avem alegeri anticipate", a declarat liderul USR la Parlament.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut că un executiv nou trebuie format cât mai repede.

"Am făcut cum am promis, pentru că noi suntem mereu consecvenţi. Nu am avut dubii că actualul Executiv trebuia să plece, căci nu mai existau condiţiile unei guvernări bune. Poziţia noastră fermă este că trebuie format un guvern nou cât mai repede. Trebuie pregătit bugetul anului viitor, dar şi bugetul de anul acesta trebuie rectificat, pentru ca primăriile şi consiliile judeţene să nu intre în impas", a subliniat Kelemen Hunor după anunţarea rezultatului de la votul privind moţiunea de cenzură.

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat că PMP va merge la consultările de la Palatul Cotroceni, menţionând că va spune că alegerile anticipate nu sunt o opţiune pentru ieşirea din criză, iar soluţia cea mai corectă este un guvern politic care să-şi asume cel puţin un an actul guvernării în mod transparent, cu obiective precise.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a lansat o propunere foştilor colegi parlamentari social-democraţi "să reconstruiască" o guvernare cum a fost cea promisă în 2016.

"Oferta mea pentru foştii mei colegi de la PSD rămâne valabilă acum, după moţiune. (...) Ar trebui să ne aşezăm la masă, să înţelegem că acest guvern s-a terminat, să susţinem împreună un candidat comun în turul al doilea la prezidenţiale, pe domnul Diaconu, care să fie un contracandidat puternic pentru Klaus Iohannis, şi să încercăm să reconstruim o guvernare aşa cum am promis-o în 2016 şi imediat în 2017 a distrus-o domnul Dragnea. (...) Domnul Dragnea şi doamna Dăncilă, prelungirea domnului Dragnea, şi-au bătut joc de votul de atunci, de guvernare, de ideile bune. Putem! Avem o şansă un an de zile să facem ce nu am făcut timp de trei ani. Asta depinde de înţelepciunea lor, după care oamenii vor decide la vot dacă vor guvern PNL, USR sau de stânga", a afirmat Ponta după votul asupra moţiunii.

Potrivit lui Ponta, Pro România are trei propuneri de premier.

 Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că parlamentarii acestui partid vor susţine "un cabinet în slujba ţării", cu mai puţine ministere şi cu un program de guvernare "cu accente liberale".

"Suntem pregătiţi, noi, cei din ALDE, să susţinem un cabinet cu adevărat în slujba ţării, un cabinet cu mai puţine ministere decât cabinetul care astăzi a plecat, cu un program de guvernare cu accente liberale şi care să-şi ia angajamentul că nu va umbla la chestiuni pe care noi le consideram inalienabile. Un guvern care să nu îndrepte România din nou spre statutul de republică a procurorilor şi a generalilor, care să menţină cota unică şi care să nu se atingă de pensiile şi salariile cetăţenilor. Urmează o perioadă complicată, care poate accentua frământările din politică, iar ele pot antrena frământări economice şi sociale. Fac un apel la raţiune, la moderaţie şi la înţelepciune, pentru a găsi împreună cele mai corecte soluţii, chiar dacă ele nu vor mulţumi pe toată lumea", a scris Tăriceanu pe Facebook. 

 

 Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat joi seara că partidul pe care-l conduce nu va participa vineri la consultările de la Palatul Cotroceni convocate de preşedintele Iohannis, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată în Parlament.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close