Antena 3 CNN Politică Guvernul Cîțu mărește alocațiile cu doar 20% în 2021, în loc de 40% cât promisese Guvernul Orban

Guvernul Cîțu mărește alocațiile cu doar 20% în 2021, în loc de 40% cât promisese Guvernul Orban

Guvernul s-a reunit, luni, în şedinţă, de la ora 17.00. Potrivit unui comunicat al Guvernului, principala temă a fost proiectul de ordonanţă de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale. Potrivit unor surse ale Antena3, Guvernul Cîțu a decis să crească alocațiile în 2021 cu doar 20%, în loc de 40% cât anunțase fostul Ministru al Muncii din Guvernul Orban.

Guvernul Cîțu mărește alocațiile cu doar 20% în 2021, în loc de 40% cât promisese Guvernul Orban
de Mia Lungu    |    28 Dec 2020   •   18:30

Premierul Florin Cîţu a declarat luni, după şedinţa de Guvern, că bugetul de stat pe 2021 va fi construit pe un deficit bugetar ”în jur de 7% din PIB”, ceea ce, în opinia sa, nu va pune frână economiei României.

Surse ale Antena3 spun că printre măsurile hotărâte se află și majorarea alocațiilor în anul 2021, însă doar la jumate față de cât fusese anunțat inițial. Mai exact alocațiile ar urma să crească de la 1 ianuarie cu 10% și alte 10 procente în august 2021. Deși majorarea ar fi trebuit să fie de 20% în Ianuarie si 20% în iulie, conform promisiunii făcute de Ministrul Muncii din Guvernul Orban, Violeta Alexandru.

"Următoarele creșteri să fie făcute etapizat, de două ori pe an, anul viitor la 1 ianuarie și 1 iulie, cu câte 20%, și la fel în 2022”, a declarat ministrul Muncii." declara Violeta Alexandru în vara acestui an.

Actualul Premier, Florin Cîțu nu a făcut nicio precizare asupra alocațiilor, în conferința de presă susținută luni, la finalul ședinței de Guvern. Acesta a făcut însă alte precizări, ce visează domenii diverse de activitate, printre care și horeca, turism sau administrația.

”Trebuie să clarificăm, pentru bugetul de anul viitor, ce măsuri rămân şi cum se vor prelungi. Trebuie să vă spun că pentru bugetul pentru anul viitor rămânem la ceea ce am spus şi până acum: adepţii unei consolidări fiscale, ceea ce înseamnă că vom construi un buget cu care vom veni în Parlamentul României cu un deficit bugetar în jur de 7% din PIB, ceea ce arată pe de o parte angajamentul nostru ferm pentru consolidarea fiscală, în acelaşi tmp este un deficit bugetar care în contextul economic actual nu pune o frână economiei.”, a anunțat premierul Cîțu luni.

Ședința de Guvern a fost ținută în sistem online și, potrivit unui comunicat, se are în vedere un proiect de OUG care include decizii care să permită îndeplinirea, în cel mai scurt timp, în noua structură, a activităţii Guvernului şi a ministerelor.

Florin Cîţu, premierul României, a spus în cadrul conferinţei de presă de luni seară că moratoriul de amânare a plăţii ratelor bancare se va prelungi şi după 1 ianuarie, când ar fi trebuit reluate plăţile.

„Am găsit o soluţie prin care vom putea să prelungim pentru anumite categorii această facilitate. Sper că în zilele următoare să avem detaliile. Vom veni şi cu această ordonanţă public. Ne apropiem de o soluţie care să permită celor afectaţi să beneficieze în continuare de această facilitate. Detaliile le vom prezenţa zilele următoare”, a spus Florin Cîţu, noul Premier al României.

El a mai spus că mai multe măsuri, printre care şomajul tehnic, se va prelungi pentru încă 6 luni.

Florin Cîțu: Nu vor fi tăiate salarii. Veniturile bugetarilor se mențin la nivelul din decembrie 2020

„Și în ultimul rând în ceea ce privește angajații din mediul bugetar: nu vor fi tăiate salariile. În acest moment analizăm dacă legea în vigoare este eficientă privind salariile din mediul public. Până atunci veniturile se mențin la nivelul din decembrie 2020”, a spus premierul.

În ce privește măsurile ce vor fi adoptate în ședința Guvernului de miercuri, Florin Cîțu a anunțat prelungirea măsurile active până în 30 iunie 2021: indemnizația acordată pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, acordarea de ajutor angajatorilor pentru decontarea unei părți a salariilor angajaților menținuți în muncă, etc.

„Munca flexibilă este o măsură care cred că se va permanentiza în România. În continuare sunt acele măsuri de ajutor de stat prin intermediul IMM Invest. Noutatea este Agro IMM Invest, va fi aprobată în ședința următoare, este o măsură pe care o așteaptă cei din sectorul agricol cu garanții de până la 1 miliard de lei”, a spus Cîțu.

De asemenea, va fi aprobată schema de ajutor de stat pentru acordarea de sprijin financiar pentru Horeca: schema are un buget de 500 de milioane de euro. Conform premierului, va continua și anul viitor voucherele de vacanță în valoare de1.450 lei, iar cei din HoReCa vor fi scutiți de impozite.

De asemenea, angajatorii pot „restructura” datoriile care au ajuns până în 31 decembrie 2020, nu doar pe cele până în 31 iulie 2020.

Premierul Cîțu: Salariul minim va crește puțin peste rata inflației

Premierul Florin Cîțu a mai anunțat, luni seara, că salariul minim va crește puțin peste rata inflației, respectiv cu 3,1% pentru anul viitor.

„Știți foarte bine că economia României trece printr-o criză economică alături de toate economiile lumii. Antreprenorii, care au dus greul anul trecut și au susținut economia în această perioadă de criză au venit cu propunerea de a menține salariul minim. Pe de altă parte, sindicatele au venit cu o propunere de a crește salariul minim cu peste 7%. Eu spun că am găsit o formulă de compromis pentru toată lumea

Rata inflației în acest moment este estimată sub 2%, în jur de 1,8%, salariul minim crește cu 3,1% pentru anul viitor”, a afirmat premierul.

 

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu salarii alocaţii
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close