Antena 3 CNN Politică Nicușor Dan, interviu pentru FT: Performanța mea și a noului guvern va fi decisivă pentru blocarea extremei drepte în 2028

Nicușor Dan, interviu pentru FT: Performanța mea și a noului guvern va fi decisivă pentru blocarea extremei drepte în 2028

B.N.
4 minute de citit Publicat la 08:48 23 Mai 2025 Modificat la 13:02 23 Mai 2025
Nicușor Dan
Victoria lui Nicușor Dan în alegerile de duminică a pus capăt unei perioade de aproape jumătate de an de instabilitate politică și economică Foto: Agerpres

Președintele ales al României, Nicușor Dan, a declarat într-un interviu pentru Financial Times (FT) joi că performanța sa și a viitorului guvern va fi decisivă pentru a opri ascensiunea extremei drepte la putere în alegerile parlamentare din 2028. El a mai spus că îi înțelege pe cei 5 milioane de alegători care l-au susținut pe George Simion, și că motivele lor nu sunt ideologice, ci țin de frustrări economice și sociale, pentru că "statul român a promis multe lucruri pe care nu le-a îndeplinit".

Dan a vorbit cu FT și despre creșterea bugetului pentru apărare conform obiectivelor NATO, despre reducerea deficitului și despre dorința lui de a numi un premier cu o susținere politică solidă, pentru că "țara nu își mai permite jocuri politice". 

Victoria lui Dan în alegerile de duminică a pus capăt unei perioade de aproape jumătate de an de instabilitate politică și economică, declanșată de anularea alegerilor prezidențiale pe fondul acuzațiilor de imixtiune rusă, notează ziarul britanic.

Nicușor Dan a afirmat în interviu că România a făcut o alegere clară în calitate de membru al UE și NATO, votând pentru el – un aliat al Ucrainei – și nu pentru contracandidatul său, George Simion, cunoscut pentru pozițiile anti-Ucraina și anti-UE.  

Totdată, el a recunoscut că performanța sa și a noului guvern va fi decisivă în perspectiva alegerilor parlamentare din 2028, pentru a contracara ascensiunea extremei drepte.

"Îi înțeleg pe cei 5 milioane de alegători care l-au susținut pe Simion”, a spus el. "Motivele lor nu sunt ideologice, ci țin de frustrări economice și sociale".

"Trebuie să recunoaștem că statul român a promis multe lucruri pe care nu le-a îndeplinit", a mai spus Dan.

Corupția, proasta gestionare și un decalaj tot mai mare în nivelul de trai al românilor au contribuit la această furie față de establishmentul politic, crede Nicușor Dan. "Mulți politicieni din vechile partide...trebuie să înțeleagă că trebuie să se schimbe".

Dan a cerut, de asemenea, mai multe investigații privind presupusa implicare a Rusiei în votul anulat din primul tur din noiembrie, câștigat de un politician anterior necunoscut, Călin Georgescu, notează FT.

"Următorul pas va fi sistemul judiciar. Unul dintre motivele pentru care 5 milioane de oameni au votat pentru extrema dreaptă a fost lipsa de explicații cu privire la alegerile din noiembrie", a mai declarat Nicușor Dan.

Leul românesc a înregistrat o scădere bruscă față de euro după primul tur câștigat de Simion, iar guvernul s-a confruntat cu dificultăți în atragerea de fonduri de pe piețele internaționale. Agențiile de rating au semnalat că România se află la doar un pas de statutul de "junk", amintește ziarul britanic.

"Țara nu își mai permite jocuri politice”

Mesajul lui Dan pentru investitori și pentru Bruxelles este să evalueze performanța sa ca primar al Bucureștiului și "să aibă încredere în noul plan". La preluarea mandatului, 75% din bugetul orașului era alocat plăților datoriei, dar în decurs de patru ani a adus municipiul la un echilibru bugetar și la un rating de credit premium.

Cea mai presantă sarcină a sa este numirea unui prim-ministru capabil să formeze o coaliție guvernamentală care să poată adopta reformele necesare pentru a redresa economia.

"Vreau să echilibrez bugetul de stat și să ofer spațiu inițiativei private, dar, înainte de toate, avem nevoie de toate cele patru partide principale în guvern", a declarat Dan. Negocierile pentru formarea unei majorități parlamentare sunt deja în desfășurare, însă rămâne neclar dacă cel mai mare partid, PSD, va rămâne la guvernare sau se va alătura formațiunii de extremă dreaptă AUR, condusă de Simion, în opoziție.

Dan a precizat că dorește să desemneze un premier cu o susținere parlamentară solidă, întrucât țara nu își mai permite „jocuri politice” în acest moment. Favoritul său este Ilie Bolojan, dar numirea sa va necesita acordul celorlalte partide, subliniază FT.

România susține creșterea bugetului alocat apărării

România va susține obiectivul de cheltuieli majorate al NATO chiar dacă trebuie să facă eforturi pentru a-și reducă propriul deficit public record, a mai spus Dan în interviu. Ziarul britanic notează că noul Președinte încearcă astfel să liniștească partenerii străini și investitorii cu privire la orientarea pro-occidentală a țării.

Dan a afirmat că România este dispusă să își majoreze bugetul pentru apărare până la noul obiectiv NATO de 3,5% din PIB, la care se adaugă încă 1,5% pentru infrastructură și securitate cibernetică – propunere avansată de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, și susținută de cancelarul german Friedrich Merz.

Acest obiectiv urmează să fie probabil aprobat de liderii NATO în cadrul summitului de luna viitoare, după ce președintele american Donald Trump a avertizat că SUA ar putea retrage garanțiile de securitate dacă aliații nu alocă cel puțin 5% din PIB pentru apărare, comparativ cu actualul obiectiv de 2%, mai amintește ziarul.

"Da, susțin această propunere", a spus Dan, adăugând că ritmul creșterii cheltuielilor militare va fi negociat împreună cu Statele Unite și ceilalți aliați. "Vom fi aliniați", a subliniat el.

Această promisiune vine într-un moment delicat pentru România, unde guvernele succesive au permis ca deficitul bugetar să ajungă la 9,3% din PIB anul trecut – cel mai mare din Uniunea Europeană, notează FT.

Deși Comisia Europeană permite exceptarea cheltuielilor pentru apărare de la regulile fiscale, Bucureștiul se află sub presiune să reducă alte cheltuieli – o provocare care ar putea știrbi popularitatea noii administrații, notează FT. Bruxelles-ul a avertizat că ar putea intensifica procedura de deficit excesiv începând cu 4 iunie și chiar să suspende fondurile europene, dacă guvernul nu prezintă un plan credibil de consolidare fiscală.

Dan a mai spus că un obiectiv realist pentru acest an este un deficit de 7,5% din PIB. "Va trebui să reducem cheltuielile cu 6 miliarde de euro anul acesta. Cred că este posibil... Vreau să mă implic personal în aceste discuții", a spus el, adăugând că un nou guvern ar putea fi format în termen de o lună.

 

×
x close