
Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, a călătorit în ianuarie 2016 la Moscova, conform unui document intrat în posesia RISE Project.
În acea perioadă, Călin Georgescu locuia cu familia la Viena. Pe 25 ianuarie el a plecat în Rusia, unde ar fi stat două zile.
La acea vreme, Rusia se afla sub sancțiuni internaționale pentru prima invazie militară în Ucraina și anexarea forțată a peninsulei Crimeea, în 2014
Potrivit RISE, aceste informații au ieșit la suprafață după o scurgere de date ale punctelor de trecere ale frontierei din Rusia.
În 2016, publicațiile apropiate regimului de la Kremlin îi făceau elogii politicianului care și-a exprimat admirația față de liderul rus, Vladimir Putin.
La câteva luni după călătoria în Moscova, publicația Sputnik Moldova anunța că doctorul Călin Georgescu va fi viitorul prim-ministru al României. Articolul a fost preluat rapid de Russia Today, post finanțat de Kremlin. Georgescu era lăudat și descris ca fiind un diplomat de talie mondială cum probabil România nu a mai avut în ultimul secol.
„Cunoscător în amănunt al doctrinelor politice și economice, dar și extrem de informat în privința trendurilor geopolitice, doctorul Georgescu, fără îndoială un strateg absolut, știe mai bine decât oricine încotro se îndreaptă lumea și dacă România are sau nu viitor”, scria Russia Today in 2016.
Două luni mai târziu, în august 2016, Georgescu a publicat cartea „Cumpăna României”, care conținea proiectul de țară: „Hrană, Apă, Energie” pe care l-a folosit în campania pentru alegerile prezidențiale din 2024.
În cartea sa, Georgescu a vorbit și despre Rusia, spunând că „nu este antioccidentală, dar antiglobalistă și deschisă către nou”.
Cum laudă Georgescu Rusia
„Este o împrejurare fericită că atât poporul român, cât și cel rus se împărtășesc cu apa marelui fluviu al spiritualității creștin-ortodoxe, care va curge în veșnicie. Trebuie să știm de unde este bine să bem apa sfântă, aducătoare de liniște și pace, pentru a realiza construcții spirituale care dăinuiesc în timp”, scria Georgescu atunci.
De asemenea, în 2014, Georgescu a confirmat că îl cunoaște pe Aleksandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin. Ulterior, în 2024, Georgescu a dat detalii despre circumstanțele în care cei doi s-au întâlnit.
„Pe Dughin îl cunosc, sigur că da. L-am întâlnit atunci când am avut o discuție legată de Clubul de la Roma, într-un context foarte larg, internațional. Deci, l-am întâlnit o dată în Europa, cred că în Elveția sau poate chiar la Viena, de fapt. Și l-am întâlnit atunci într-un context cu alte persoane. Era toată elita culturală de la vremea aceea și se dorea, sigur, o discuție legată de problemele imediate pe care Clubul de Roma le avea. Și eu am fost trimis să discut aceste aspecte. Nu s-a consolidat nimic, dar în orice caz, l-am întâlnit. Sigur că da”, a spus Călin Georgescu în decembrie, anul trecut.
În decembrie, judecătorii Curții Constituționale au decis anularea alegerilor prezidențiale, fiind o decizie fără precedent. CCR îl acuza atunci pe Călin Georgescu că a „manipulat” votul prin utilizarea „netransparentă și cu încălcarea legislației electorale a tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale în desfășurarea campaniei electorale, precum și prin finanțarea din surse nedeclarate a campaniei electorale”. Curtea mai spune că a fost afectat „caracterul liber exprimat al votului cetățenilor”.
De asemenea, documentele desecretizate ulterior de CSAT arată rețeaua uriașă de conturi de TikTok care a fost activată cu 2 săptămâni înainte de alegeri, precum și finanțatorii și susținătorii lui Georgescu. De asemenea, din documente aflăm despre implicarea Federației Ruse, precum și despre atacuri cibernetice ale unor „actori statali”. Unii dintre susținătorii campaniei implicați în promovarea și cumpărarea de voturi sunt exponenți ai mediilor extremiste de dreapta, infracționale și ai cultelor religioase, implicate anterior în promovarea unor narative proruse, antisemite, anti NATO sau împotriva Ucrainei, se arată în documente.
Deși a încercat să candideze din nou pentru noile alegeri din luna mai, de anul acesta, în martie, Curtea Constituțională a respins, definitiv, candidatura lui Călin Georgescu.