Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Matteo Renzi, premierul Italiei, la Sinteza Zilei: Victor Ponta ar fi un mare preşedinte

Matteo Renzi, premierul Italiei, la Sinteza Zilei: Victor Ponta ar fi un mare preşedinte

Matteo Renzi, premierul Italiei, la Sinteza Zilei: Victor Ponta ar fi un mare preşedinte
de M.C.    |    13 Noi 2014   •   21:21

Matteo Renzi, premierul Italiei şi preşedintele Consiliului Uniunii Europene, a fost prezent joi, în platoul emisiunii "Sinteza Zilei", unde şi-a afirmat susţinerea pentru Victor Ponta, candidat la funcţia de preşedinte al României.

Mihai Gâdea l-a rugat pe Matteo Renzi să spună care ar fi cea mai importantă întrebare pe care ar adresa-o unui candidat la prezidenţiale.

"Aş vrea să-l întreb pe preşedintele care candidează dacă îşi iubeşte ţara. Lucrul fundamental, ceea ce marchează calitatea, este pasiunea, este dragostea profundă pe care o are cineva faţă de ţara sa. Mă aflu aici pentru că sunt prieten, pentru că îl cunosc pe Victor Ponta şi cred că ar fi un mare preşedinte" a spus Matteo Renzi.

Premierul italian a vorbit şi despre contextul în care au loc alegerile şi despre importanţa României în cadrul unor politici europene comune.

"Aveţi o mare răspundere, încercaţi să profitaţi de ea, pentru că România are nevoie de Europa şi Europa are nevoie de România.
Cred că politica nu se mai face în fiecare ţară, politica se face la nivel european. Mă aflu aici pentru că sunt prieten cu Victor, dar nu numai de asta sunt aici.Adevărul este că aveţi o ocazie extraordinară. Aveţi o emisiune importantă pentru cetăţenii dumneavoastră. Aş putea să spun, pentru că aici nu a venit contracandidatul său, că Victor a câştigat. Spun că fiecare vot contează şi ar trebui să-i adresaţi cele mai grele întrebări lui Victor Ponta"
a mai spus Renzi

Matteo Renzi a abordat şi subiectul românilor din Italia, despre rădăcinile fiecărui om şi experienţa dictaturii în România.

"Am cunoscut foarte mulţi români din Italia, este o comunitate foarte importantă. Am fost primar al oraşului Florenza. Cel mai bun jucător al echipei era Mutu. Sunt atâtea persoane care merg în Italia şi mulţi italieni care vin în România şi investesc. Cred că este important ca toţi să ne considerăm mândri de rădăcinile noastre. Noi toţi suntem cetăţeni europeni. Au trecut câteva zile de la aniversarea căderii Zidului Berlinului. Aţi trăit o tragedie a dictaturii, ştiţi câte eforturi au trebuit făcute pentru a ieşi din acea situaţie".

"Lucrurile de făcut în România le ştie foarte bine. Nimeni din afară nu poate să vină să vă spună ce să faceţi. Lucrurile de făcut, Victor le cunoaşte. Cred că este foarte important ca românii să aleagă viitorul preşedinte nu numai prin ce ar putea să facă în România, ci şi prin ceea ce România ar putea să facă în Europa. Îi sugerez să facă ce ştie să facă. Sunt sigur că Victor Ponta va fi capabil să facă ţara dumneavoastră cunoscută. Cred într-un cuvânt, prietenie. Cred că este un cuvânt important. Atunci când unul dintre noi face ceva pentru a schimba propria ţară, sau Europa, atunci poate spune că politica este un cuvânt frumos. Şi eu mă aflu pentru asta aici" a conchis Matteo Renzi.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close