Antena 3 CNN Politică Patru noi miniștri în Guvernul Grindeanu. Schimbări la Justiție, IMM, Economie şi Fonduri Europene

Patru noi miniștri în Guvernul Grindeanu. Schimbări la Justiție, IMM, Economie şi Fonduri Europene

Patru noi miniștri în Guvernul Grindeanu. Schimbări la Justiție, IMM, Economie şi Fonduri Europene
de M.Z.    |    22 Feb 2017   •   16:47

UPDATE 16.47: Premierul Sorin Grindeanu a confirmat numirea a patru noi minişti în Cabinetul său. La Justiţie, a fost propus Tudorel Toader, pentru IMM, Alexandru Petrescu, Rovana Plumb ca ministru delegat pentru Fonduri Europene, şi ministrul Economiei, Mihai Tudose. Totodată, Sorin Grindeanu a confirmat că Mihaela Toader, cea care a fost până acum ministru delegat pentru Fonduri Europene va rămâne în echipă.

“Le mulţumesc colegilor că au votat în unanimitate propunerile pe care le-am făcut. La Justiţie, am venit cu Tudorel Toader. Pentru IMM, domnul Alex Petrescu, ministru delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, şi la Economie, dl Tudose. Aşa cum ştiţi erau vacante sau ocupate de intrermiari, la IMM şi Justiţie. Justificarea pe care o avem pentru tot ceea ce înseamnă schimbarea de la Ministerul Fondurilor Eurpene, cu precizarea că doamna Toader rămâne în echipă, este dată de prioritatea de aducere de fonduri eruopene, am adus un om cu greutate în partid“, a declarat premierul.

UPDATE 15.07 - Prof. univ. dr. Tudorel Toader este propunerea PSD pentru Ministerul Justiției. Fostul judecător CCR Tudorel Toader a confirmat pentru Luju.ro că PSD i-a propus preluarea portofoliului după plecarea lui Florin Iordache.

”Este adevărat, mi s-a propus preluarea funcției de ministru al Justiției, dar nu voi face declarații până când acest lucru nu va fi oficial”, a spus Toader.

UPDATE 14.32 - PSD a aprobat în unanimitate lista noilor miniștri, miercuri, la ședința CExN.

Ședința este încă în desfășurare.

A fost un vot în bloc pe lista de miniștri propusă de premierul Sorin Grindeanu.

UPDATE 13.02 - Se confirmă că Tudorel Toader e propunerea pentru Justiție, potrivit Antena 3.

Mihai Tudose este propunerea pentru Ministerul Economiei, pe care l-a mai avut și în guvernele anterioare.

Rovana Plumb este propunerea pentru Ministerul Fondurilor europene.

A patra schimbare: Alexandru Petrescu este mutat de la Economie la IMM-uri.

În şedinţa Comitetului Executiv al PSD, liderii partidului vor aproba sau nu propunerile făcută de premier. 

UPDATE 12.30 - Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri că nu se pune problema schimbării ministrului Energiei Toma Petcu, pentru că acesta şi-a reluat atribuţiile ministeriale şi face tratament pentru problemele de sănătate pe care le are. 

"Nu avem de ce să discutăm în coaliţie situaţia de la Ministerul Energiei. Momentan, ministrul Toma Petcu este într-un tratament, a fost spitalizat, a ieşit din spital, şi-a reluat atribuţiile la minister. Astăzi (miercuri - n.r.) chiar voi avea o întâlnire cu el pentru a discuta problemele legate de domeniul energetic pe care doreşte să mi le prezinte, aşadar nu se pune niciun fel de problemă în legătură cu vreo posibilă schimbare la Ministerul Energiei", a spus Tăriceanu la Palatul Parlamentului după şedinţa coaliţiei de guvernare, potrivit agerpres.ro.

UPDATE 12.06 - Ședința coaliției de guvernare s-a încheiat, Călin Popescu Tăriceanu a spus că propunerile de miniștri sunt ”foarte bune”, dar nu a dorit să le numească.

”Mie și lui Daniel Constantin, propunerile ni s-au părut foarte bune”, a spus copreședintele  ALDE.

Acum, propunerile vor fi supuse la vot.

Potrivit unor surse citate de Antena 3, eventuala propunere ca Tudorel Toader să fie propunerea pentru Justiție ar fi fost ideea lui Tăriceanu.

UPDATE 11.13 - Liderii coaliţiei de guvernare s-au întâlnit în biroul lui Liviu Dragnea. La şedinţă participă şi premierul Sorin Grindeanu. Aceştia se pun de acord înainte de şedinţa CEx a PSD, în privința celor doi miniștri.

Sunt informații că Dragnea ar cere să fie schimbat şi ministrul de la Energie, Toma Petcu, despre care s-a spus că ar avea probleme de sănătate, însă Tăriceanu nu ar fi de acord. 

Totodată, Rovana Plumb ar fi ieșit din cărți pentru Ministerul IMM-urilor și acum s-ar vorbi de propunerea lui Mihai Tudose, fost ministru al Economiei, spun surse citate de Antena 3.

----------------------------

Știrea inițială 08.27

Miercuri aflăm cei doi miniştri de la Justiţie şi IMM-uri, dar se anunţă şi o zi tensionată în PSD şi coaliţie. Liderii coaliţiei se vor întâlni înainte de şedinţa CEx pentru a pune la punct strategia din perioada următoare

Tudorel Toader, fostul judecător de la Curtea Constituţională, are şanse mari să prea postul, spun surse politice. 

Înainte de a anunţa propunerea în mod oficial, premierul Sorin Grindeanu va merge în faţa Comitetului Executiv al PSD, care se reuneşte miercuri dimineaţă să aprobe decizia.

În aceaste condiţii, tensiunea în PSD este una destul de mare, mai ales că Liviu Dragnea nu l-a lăsat pe Sorin Grindeanu să decidă singur numirea. 

Premierul a avut discuţii şi cu judecătoarea Dana Gîrbovan, dar aceasta anunţat că nu ea va fi noul ministru. 

Tot mai multe surse vorbesc despre numirea unui tehnocrat în fruntea Ministerului Justiţiei. Una dintre variantele pe care premierul le-ar lua în calcul pentru portofoliul Justiţei este fostul judecător de la Curtea Constituţională, Tudorel Toader.

Actualul ministru interimar al Justiţiei, Ana Birchall, nu a vrut să ofere informaţii despre cel care o va înlocui. 

Ministerul Justiţiei a rămas fără şef după ce autorul ordonanţei 13, Florin Iordache, a demisonat, după ce zile la rând au avut loc proteste de stradă. 

Citiți și Se întâmplă în PSD: Florin Iordache a votat împotriva Ordonanței 13, pe care chiar el a emis-o

În schimb, locul lui Florin Jianu de la IMM-uri ar putea fi luat de Rovana Plumb, susţin surse politice.

 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close