Antena 3 CNN Politică Shhaideh, Plumb și Cuc pleacă din Guvern. Liviu Dragnea: PSD a trecut printr-o cumpănă foarte mare

Shhaideh, Plumb și Cuc pleacă din Guvern. Liviu Dragnea: PSD a trecut printr-o cumpănă foarte mare

Shhaideh, Plumb și Cuc pleacă din Guvern. Liviu Dragnea: PSD a trecut printr-o cumpănă foarte mare
de M.Z.    |    12 Oct 2017   •   23:27

Guvernul Mihai Tudose rămâne la Palatul Victoria, dar pierde trei miniștri importanți. Doi dintre ei sugerați chiar de premierul Tudose, la începutul săptămânii, în emisiunea lui Mihai Gâdea, de la Antena 3. Pe Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării și pe Rovana Plumb, ministrul Mediului, respectiv doamnele aflate în colimatorul DNA.

După aproape șase ore de ședință, în cadrul Comitetului Executiv Național, un alt demisionar a apărut pe listă: Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor.

În spatele ușilor închise, Shhaideh și Plumb și-au prezentat la începutl ședinței demisiile, liderii social-democrați le-au respins, dar cele două doamne din Guvern au rămas ferme pe poziții: pleacă.

La final, președintele PSD Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose au ieșit la declarații comune, amândoi regretând lipsa de comunicare din ultima vreme și lăudând performanțelor demisionarilor.

Liviu Dragnea: Toți colegii au adus argumente ca cele două colege ale noastre să nu plece din Guvern. După toate orele de discuții și discuții cu ele separat, toată lumea, în unanimitate le-a cerut să rămână, la final și-au menținut decizia de a demisiona. Au spus că nu vor să pună sub semnul întrebării posibilitatea ca PSD să rămână la guvernare. Sevil Shhaideh a spus, printre altele, că vrea să aibă demnitate, să nu fie acuzată că se agață de scaun. Toată lumea a apreciat, inclusiv prim-ministrul, profesionalismul și calitatea lor.

”Sper ca în zilele următoare să vă spună  motivul, să vă răspundă la întrebări. Sevil a spus foarte clar că nu mai poate duce această presiune”.

”Sunt o serie de măsuri adoptate care aduc o viață mai bună pentru români și toată lumea a constatat că în permanență se inventează ceva. Cum apare o măsură bună, cum apare ceva și trebuie să fim în defensivă”.

”Toți am greșit în această perioadă. Mulți vin și dau sfaturi, cum e bine și cum nu, doar-doar se produce o ruptură. PSD a trecut astăzi printr-o cumpănă foarte mare. Despre Mihai Tudose eu nu am zis nimic în aceste zile. Mihai Tudose este un premier bun, eficient. Cu greșelile lui. Poate ale lui sunt mai mici ca ale mele. Am comunicat prost unul cu altul. Eu îmi asum. Nu mai putem face asemenea greșeli”.

”Am avut de învățat din această perioadă. Și Mihai a avut. Și colegii au avut. Mulți au plecat supărați, pentru că nu știu ce să spună oamenilor”.

”Să nu creadă vreo instituție, de oricare natură, că acest partid se lasă subjugat”.

”Răzvan Cuc a avut o marre susținere, a fost o surpriză plăcută. Este un tânăr capabil, a făcut multe lucruri, azi am aflat de ele. Pentru că nu a putut să convingă că nu din vina lui au apărut întârzieri, și-a asumat acest lucru și arată că este un om de onoare”.

Mihai Tudose: ”Atât Sevil cât și Rovana, după ce au primit citațiile la DNA, au venit să își prezinte demisiile. Le-am oprit. Dar au ajuns la limita răbdării. Nu am absolut nimic să le reproșez. Sper că Sevil va accepta să lucreze în aparatul guvernamental, pentru că este extraordinar de bună la ce face”.

”Apropo de război. Da, am spus că îmi dau demisia dacă mi-o cere partidul sau nu pot duce la începlinire programul de guvernare. Din păcate pentru unii prieteni, cu ghilimelele de rigoare, nu este un război”.

UPDATE 23.31 - Deputatul PSD Radu Moldovan a confirmat că Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc și-au menținut demisiile, deși au primit susținere din partea partidului.

”Demisia este un act unilateral, nu poți forța pe cineva să rămână dacă nu vrea” a spus Radu Moldovan.

UPDATE 23.28 - Alessandra Stoicescu afirmă că, informațiile venite pe surse indică faptul că miniștrii Shhaideh, Plumb și Cuc nu vor rămâne în Guvern.

UPDATE 23.26 - Ședința CEx a PSD s-a terminat. Potrivit informațiilor obținute de Alessandra Stoicescu, premierul Mihai Tudose nu va demisiona.

Adriana Duțulescu, șeful secției Politic a Antenei 3, spune că ședința va fi reluată vineri, la prânz.

UPDATE 22.08 - Partidul a respins demisiile miniștrilor Shhaideh, Plumb și Cuc, a anunțat Mihai Gâdea. Potrivit celor mai recente informații, doar cei trei și-au depus demisiile anterior și s-au pus la dispoziția CEx.

UPDATE 21.15 - Mihai Tudose și Liviu Dragnea pregătesc o conferință de presă comună, a anunțat Mihai Gâdea la ”Sinteza Zilei”, ceea ce ar putea însemna un armistițiu între cele două tabere.

UPDATE 21.05 - Vicepremierul Sevil Shhaideh - ministrul Dezvoltării regionale, ministrul delegat pentru Fonduri Europene Rovana Plumb, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc, dar și ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, ”s-au pus la dispoziția partidului”, potrivit lui Robert Kiss, reporterul Antena 3. Ședința este însă departe de a se termina și, deocamdată nu s-a luat nicio decizie în privința demisiilor acestora.

UPDATE 20.43 - Sunt informații că vicepremierul Sevil Shhaideh - ministrul Dezvoltării regionale, ministrul delegat pentru Fonduri Europene Rovana Plumb și ministrul Transporturilor Răzvan Cuc au demisionat din funcție, potrivit Antena 3.

UPDATE 20.14 - Premierul Mihai Tudose a susținut, joi, în CEx-ul PSD, că el demisionează, dacă nu se acceptă remanierea, potrivit informațiilor Antena 3.

”Demisionez imediat, dacă nu e remaniere”, ar fi spus premierul în CEx-ul PSD.

În replică, președintele PSD, Liviu Dragnea, ar fi spus că el nu mai merge a treia oară la președintele Klaus Ioahnnis.

Informațiile au fost prezentate joi, la emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

UPDATE 18.18Liviu Dragnea a început ședința CEx spunând că s-a ajuns la o situație tensionată din cauza mai multor persoane, dar și din cauza sa.

UPDATE 18.02 - Discuțiile oficiale în PSD au început cu o întârziere de o oră.

Înainte de această ședință au mai existat câteva discuții pe care Liviu Dragnea le-a avut atât cu premierul Mihai Tudose, dar și cu liderii importanți ai partidului, printre aceștia numărându-se Mihai Ciolacu și Niculae Bădălău. La discuții ar fi asistat și miniștri vizați de remaniere: Sevil Shaidehh și Rovana Plumb.

Surse spun că vor fi voturi pentru fiecare ministru în parte.

UPDATE 17.17Președintele PSD, Liviu Dragnea, și premierul Mihai Tudose au venit împreună la sediul PSD, pentru CEx și păreau să se fi împăcat.

UPDATE 17.02 - La ședința PSD mai trebuie să ajungă președintele PSD, Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose.

UPDATE 16.35 - Președintele Consiliului național al PSD a spus joi, că este nevoie de această ședință, pentru a se clarifica lucrurile.

”De aici vom ieși cu o concluzie cât se poate de clară. (...)
Nu cred în chestiunea cu miniștri cu probleme penale. Există prezumția de nevinovăție și ea trebuie aplicată”, a spus ministrul Mihai Fifor, înainte ce CEx-ul PSD.

UPDATE 16.30 - La ședință a sosit și ministrul Rovana Plumb, care nu a vrut să răspundă jurnaliștilor, dacă își va da sau nu demisia.

”Poziția mea va fi exprimată azi în comitetul executiv al partidului”, a spus Plumb.

În plus, Rovana Plumb susține că a fost felicitată de Comisia Europeană, și nu sunt probleme, așa cum ar fi spus premierul Mihai Tudose.

UPDATE 16.25Întâlnire de ultimă oră Dragnea-Tudose, chiar înainte de CEx-ul PSD

----------------------------

Știrea inițială 16.34

Secretarul general al PSD, Marian Neacşu, a spus joi, înainte de CEx-ul PSD, că cea mai importantă pentru partid este stabilitatea, iar dacă se merge în continuare pe ideea aceasta, nu este bine.

”Pentru PSD, mai important este stabilitatea țării și ceea ce ne-am angajat să facem. Dacă se menține ideea unei demisii în continuare, asta poate să ducă la instabilitate”, a spus secretarul general al PSD, Marian Neacşu, joi, referindu-se la dorința premierului MIhai Tudose de a face remanieri.

”Eu cred că trebuie să tratăm această problemă cu foarte mult calm și foarte multă responsabilitate”, a adăugat Neacșu.

Declarațiile lui au fost transmise joi, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

De la ce a pornit de fapt scandalul din interiorul PSD

Tot scandalul din interiorul PSD a pornit de la sondajul făcut de Institutul Avangarde, care arată că Guvernul s-a prăbuşit brusc la capitolul încredere, de la 40% la 27%.

Cabinetul Tudose a fost instalat în urmă cu aproximativ patru luni, după ce Guvernul Grindeanu a fost demis printr-o moţiune de cenzură depusă de PSD şi ALDE împotriva propriului Guvern.

Citiți și Premierul Mihai Tudose, la Antena 3: Am spus într-un cerc de prieteni că-mi dau demisia. Urmează o mini-remaniere. Nu am o relație fericită cu Liviu Dragnea

Preşedintele Klaus Iohannis și-a exprimat convingerea, joi, că premierul Mihai Tudose este de bună-credinţă, arătând că nu dorește altceva decât să aibă o echipă performantă.

Totodată, Iohannis a arătat că, în situația în care acest Guvern ar cădea, atunci își ar trebui să-și pună întrebarea "la modul extrem de serios" dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close