Antena 3 CNN Politică Tăriceanu, după discuția cu Dragnea: „Nu există sincopă între Guvern și coaliție atâta vreme cât Executivul va urmări agenda politică”

Tăriceanu, după discuția cu Dragnea: „Nu există sincopă între Guvern și coaliție atâta vreme cât Executivul va urmări agenda politică”

Tăriceanu, după discuția cu Dragnea: „Nu există sincopă între Guvern și coaliție atâta vreme cât Executivul va urmări agenda politică”
de M.Z.    |    09 Ian 2018   •   15:12

Update 15:16: Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a avut o discuție cu șeful PSD, Liviu Dragnea. La scurt timp, liderul ALDE a susținut o conferință de presă prin care a spus că nu a fost informat de dorința lui Tudose de a face restructurare. 

„Lucrurile importante le am în vedere și împreună cu colegii mei asigurăm funcționarea aparatului Senatului. Am văzut informațiile apărute în ultimele zile în legătură cu disensiuni în cadrul PSD. Am avut întrevederi cu Liviu Dragnea, care m-a informat cu conținutul discuțiilor. Rezultatul îl știți și nu comentez. Profit de ocazie să fac un apel la cei din PSD să se concentreze cu precădere pe agenda publică. Oamenii sunt puțini interesați câte ședințe face Guvernul. Oamenii sunt interesați de subiecte ce țin de subiecte de viața de zi cu zi, vor să simtă creșterea, vor ca economia să performeze. Nu trebuie să ne concentrăm pe dispute, dăunătoare pentru percepția actului politic. Nu contest dreptul fiecăruia de a-și expune punctul de vedere. Nu trebiuie să inversăm prioritățile”, a declarat Tăriceanu.

„Eu n-am nicio informație directă de la Tudose că vrea să facă o restructurare. Actuala formulă de guvernare a fost subiectul unui protocol convenit de cele două partide. Produsul acestei înțelegeri este actuala formulă de guvernare. Dacă se dorește așa ceva, Tudose poate veni într-o ședință de coaliție și să discutăm informal, până atunci nu pot face alte comentarii”, a răspuns liderul ALDE la întrebarea ce părere are despre restructurarea guvernamentală.

„N-am să transmit nimic premierului prin intermediul presei, sunt convins că după șase luni de la instalare se poate face o evaluare. Nu am discutat aceste chestiuni.

Nu știu ce agendă va avea CEX al PSD, eu rămân să cred că alta este agenda de preocupare a noastră. (...) Aceste lucruri țin de ambiții și orgolii. Relațiile de până acum în coaliție au fost foarte bune, în ciuda unor informații, am rezistat la proba timpului. Nu există sincopă între Guvern și coaliție atâta vreme cât Guvernul va urmări agenda politică”, a declarat Tăriceanu.

UPDATE 14.33 - Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a avut o discuție cu șeful PSD, Liviu Dragnea, după ședința Comitetului Executiv al PSD de luni.  

Președintele ALDE şi-a întrerupt vacanţa şi a venit de urgenţă acasă, pentru a se repoziţiona în urma deciziilor luate de şedinţa PSD. 

Urmează ca Tăriceanu să facă declarații cu privire la întâlnirea cu Dragnea.

UPDATE 11.41 - Scandalul din PSD stârnește îngrijorare și în ALDE. Călin Popescu Tăriceanu şi-a întrerupt vacanţa şi a venit de urgenţă acasă pentru a se repoziţiona în urma deciziilor luate în şedinţa PSD. 

Potrivit unor surse, liderul ALDE ar putea să ceară chiar marți o întâlnire de urgenţă a Coliţiei de Guvernare pentru a lămuri problemele.

Membrii ALDE spun că așteaptă să fie contactați de cei de la PSD pentru detaliile ședinței care ar putea să aibă loc în această după-amiază sau miercuri, pentru a se clarifica problemele din ședința de luni a social-democraților.

Surse din ALDE spun că ei nu sunt de acord să piardă niciun minister din cele patru deținute în Guvernul Tudose. 

Mai mult, orice discuție despre restructurarea guvernului trebuia clarificată mai întâi într-o ședință de coaliție, și nu invers, așa cum s-a întâmplat, mai spun cei din ALDE.

Practic, ei nu acceptă să piardă niciun minister, spun doar că acceptă o eventuală comasare a unor ministere, dar nu să cedeze la unul din cele patru portofolii deținute în acest guvern.

În plus, surse din ALDE spun că există un protocol încheiat cu PSD și nu poate fi încălcat, chiar dacă vor social-democrații.

----------------------------

Știrea inițială 10.13

Informații noi ies la iveală din şedinţa CEx de luni. Surse politice declară că premierul Mihai Tudose le-a spus colegilor că nu poate conduce un trabant şi să ajungă în Formula 1. 

Premierul spune că vrea de acum să pună miniștri performanți și a amenințat că s-a terminat cu cei care sunt doar slugile cuiva. 

Acum urmează discuții între premierul Mihai Tudose și consiliile județene, pentru a se decide cum să fie restructurat cabinetul Tudose și cu care miniștri să meargă mai departe în CEx.

Potrivit surselor, ar urma și discuții între premier și ALDE, având în vedere că șeful Guvernului ar vrea să mențină cei mai performanți miniștri, adică pe cei de la Mediu și Energie, respectiv Grațiela Gavrilescu și Toma Petcu, dar într-un guvern mai suplu.

ALDE are patru miniștri în Guvernul Tudose: Graţiela Gavrilescu - viceprim-ministru și ministrul Mediului, Teodor Meleşcanu - ministrul Afacerilor Externe, Toma Petcu - ministrul Energiei și Viorel Ilie - ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Guvernul Tudose va fi restructurat la sfârșitul lunii

Restructurarea Guvernului mai are de aşteptat până la finalul acestei luni. Liderii PSD şi-au rezervat ceva timp pentru jocuri de culise până când se va decide care este noua formulă a Executivului şi, mai ales, dacă acesta va mai fi condus de Mihai Tudose. 

Premierul urmează să primească un vot de încredere într-un viitor congres, a cărui dată nu a fost anunţată. Până atunci, la Comitetul Executiv care va avea loc la sfârşitul lunii la Iaşi, trebuie să vină cu o nouă echipă guvernamentală. 

Şedinţa Comitetului Executiv al PSD de luni a durat mai mult de patru ore. Timp în care, potrivit surselor din partid, s-au aruncat săgeţi otrăvite. Dacă iniţial întâlnirea trebuia să fie o discuţie despre portofoliul rămas liber la Ministerul Apelor şi Pădurilor, premierul Mihai Tudose a întors armele şi a anunţat că vrea o restructurarea din temelii a Executivului. Ar fi vorba despre păstrarea a 15-18 ministere prin comasarea unora deja existente. 

Aşadar, remanierea anunţată de Liviu Dragnea la finalul anului trecut la Antena 3 se transformă într-o restructurare. Care nu are loc chiar acum, ci mai spre sfârşitul acestei luni. Până atunci, premierul Mihai Tudose trebuie să vină cu o analiză clară a fiecărui minister şi cu motive întemeiate pentru schimbarea anumitor miniştri. 
 

×
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close