Antena 3 CNN Actualitate 1 Decembrie. Imagini de la parada organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României

1 Decembrie. Imagini de la parada organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României

1 Decembrie. Imagini de la parada organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României
01 Dec 2009   •   08:21

România sărbătoreşte marţi, 1 Decembrie, Ziua Naţională, care este marcată în toată ţara prin manifestări speciale ce au loc în Capitală dar şi la Alba Iulia, acolo unde, în urmă cu 91 de ani, a avut loc Marea Adunare. În toată ţara se desfăşoară parade militare, depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor, slujbe religioase, concerte folclorice şi chiar mese festive.

Pregătirile pentru manifestarile de marţi au început cu câteva zile în urmă. În Capitală, aproximativ 1.300 de militari au defilat în zona Arcului de Triumf.

10.000 DE OAMENI AU PARTICIPAT LA PARADA DIN CAPITALĂ


PARADA FORŢELOR MILITARE TERESTRE DE ZIUA NAŢIONALĂ




Alba Iulia s-a pregătit din timp de sărbătoare. Drapelele au fost arborate încă de săptămâna trecută în apropierea locurilor unde se vor desfăşura paradele militare. Oficialii nu au pierdut vremea şi şi-au repetat discursurile.

Repetiţiile nu au fost lipsite de voluntarii dornici să se integreze în atmosfera de sărbătoare. Ca să nu rateze marele eveniment, turiştii din toate colţurile ţării şi-au făcut rezervări din timp.

La fel ca în fiecare an, toţi cei aflaţi la Alba Iulia de Ziua Naţională vor fi serviţi cu vin şi cu sarmalele preparate după reţetele tradiţionale.

Nu mai puţin de 7000 de porţii, adica 21 de mii de sarmalute au fost pregătite pentru ziua de astăzi. Pentru evitarea aglomeratiei, acestea vor fi distribuite la chioşcurile special amenajate de autorităţi. >

PREGĂTIRI LA ALBA IULIA



ZIUA NAŢIONALĂ LA MONUMENTUL OSTAŞULUI NECUNOSCUT

De la făurirea statului modern, românii au sărbătorit Ziua Naţională la trei date diferite, 10 mai, 23 august şi 1 decembrie.

Având puternice semnificaţii istorice, aceste zile naţionale au fost alese în funcţie de regimurile ce s-au succedat şi de contextul politic al momentului.

În majoritatea statelor monarhice Ziua Naţională coincide cu cea de naştere a suveranului. Nu a fost şi cazul României sub cei patru regi, Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea şi Mihai I. Ziua Naţională a fost sărbătorită pe 10 mai din 1866 până în 1947, anul în care Regele Mihai a fost silit să abdice de noua putere comunistă.

Ziua de 10 mai este plină de semnificaţii, marcând ziua sosirea în ţară a principelui Carol I, în 1866, proclamarea independenţei de stat în 1877 şi proclamarea regatului în 1881.

După proclamaraea Republicii, Ziua Naţională a fost sărbătorită pe 23 august. Un moment important care semnifică desprinderea României de Germania nazistă şi alăturarea la coaliţia Naţiunilor Unite. Marcat cu tot fastul epocii comuniste, actul de la 23 august 1944 era utilizat pentru legitimarea unei puteri instaurate de Armata Roşie.

Defilări grandioase, muncitori scoşi din fabrici pentru a aclama regimul şi conducătorul în cadrul unor spectacole îndelung pregătite, programe speciale la unicul post de televiziune, acestea erau ingredientele unei sărbători comuniste.



Noua putere instalată după decembrie 1989 a simţit nevoia ruperii de regimul totalitar, însă 10 mai era prea puternic legată de monarhie, aşa că 1 decembrie a devenit Ziua naţională. Majoritatea manifestărilor dedicate Zilei naţionale au fost organizate an de an la Alba Iulia, locul unde în 1918 românii ardeleni decideau unirea cu regatul.

Antena 3

×
Subiecte în articol: 1 Decembrie
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close