Antena 3 CNN Actualitate Anchetă pe piaţa cimentului: Lafarge, Holcim şi Cemex, investigaţi de Comisia Europeană

Anchetă pe piaţa cimentului: Lafarge, Holcim şi Cemex, investigaţi de Comisia Europeană

Anchetă pe piaţa cimentului: Lafarge, Holcim şi Cemex, investigaţi de Comisia Europeană
05 Noi 2008   •   18:16

Autoritatea pentru Concurenţă a Comisiei Europene a pornit o investigaţie în interiorul celor mai mari trei companii producătoare de ciment - Lafarge (Franţa), Cemex (Mexic) şi Holcim (Elveţia), relatează Reuters. Motivele anchetei nu au fost încă precizate de către acestea.
Reprezentanţii Cemex au declarat, pentru sursa citată, că anchetatorii Comisiei Europene au percheziţionat sediile companiei din Germania şi Marea Britanie. De asemenea, Lafarge a declarat că grupul francez este anchetat într-o investigaţie extinsă, în legătură cu industria europeană a cimentului.
Compania elveţiană Holcim, precum şi un purtător de cuvânt al CE, au refuzat să comenteze informaţiile.
Comisia Europeană a amendat în anul 1994 mai multe companii producătoare de ciment, printre care şi Lafarge, pentru organizarea unor activităţi de tip cartel. În acest fel, companiile împărţeau pieţele de desfacere şi şi împărtăşeau informaţii referitoare la evoluţia pieţei cimentului.
Compania Cemex, care în 1990 abia îşi începea achiziţiile pe plan mondial, a fost amendată atunci prin subsidiara sa spaniolă pe care a preluat-o în 1992. Investigaţiile pornite de CE vin într-un moment dificil pentru compania mexicană, care se confruntă în prezent cu pierderi pe piaţa europeană şi americană şi datorii de circa 16,4 miliarde de dolari.
Grupul francez Lafarge este prezent pe piaţa românească, din 1997, prin companiile:
- Lafarge Romcim - producţie şi comercializare cimenturi, lianţi şi filer calcar; două fabrici de ciment (Medgidia şi Hoghiz) şi o statie de macinare (Targu Jiu)
- Lafarge Agregate Betoane - producţie şi comercializare agregate şi betoane; 5 staţii de betoane, 45 exploataţii de rau şi carieră
- Lafarge Arcom Gips - producţie şi comercializare ipsos, sisteme şi accesorii pentru gips - carton
Grupul elveţian Holcim deţine, pe piaţa românească:
-3 fabrici de ciment , la Câmpulung, Turda şi Aleşd
-15 staţii ecologice de betoane
-o staţie de lianţi hidraulici
-4 staţii de agregate
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana ancheta
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close