Antena 3 CNN Actualitate Articolul scris de doi români a făcut înconjurul lumii. Au reuşit să facă ordine în HAOS

Articolul scris de doi români a făcut înconjurul lumii. Au reuşit să facă ordine în HAOS

Articolul scris de doi români a făcut înconjurul lumii. Au reuşit să facă ordine în HAOS
de O.P.    |    31 Oct 2012   •   13:12

Doi fizicieni români, prezentaţi în campania Income, au rezolvat Sudoku, în premieră, printr-un algoritm haotic. Soluţia găsită de cei doi de a rezolva toate variantele a fost dezbătută pe larg în toată media internaţională.

Pentru toţi aceia care au întâmpinat dificultăţi încercând vreodată să rezolve un puzzle Sudoku, doi cercetători români au găsit toate soluţiile, apelând la un algoritm matematic.

Este vorba despre profesorul Zoltan Toroczkai, de la Universitatea Notre Dame, din SUA şi de colaboratoarea lui, fiziciana şi cercetătoarea Maria Ercsey-Ravasz, din Cluj.

Maria v-a fost prezentată, în cadrul campaniei Income, “Viitorul sună ro. Ei au ales România”, în timp ce pe profesorul Zoltan Toroczkai îl veţi cunoaşte în numărul următor al revistei noastre.

Articolul lor, publicat recent în “Nature Scientific Reports” a făcut înconjurul planetei, fiind preluat de cele mai prestigioase publicaţii din lume. Numai în prima săptămână de la apariţia în “Nature”, a fost accesat de peste 50.000 de ori”. “Mi se pare aproape incredibil ce ecou mare a avut articolul nostru despre Sudoku”, spune Maria.

Citeşte-le povestea pe www.incomemagazine.ro



×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close