x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

Extremistul Vona Gabor, din nou în România: Autonomia secuilor este un obiectiv care se va realiza, orice ar face statul român

de A.M.P   •   07 Aug 2014   •   20:35
Extremistul Vona Gabor, din nou în România: Autonomia secuilor este un obiectiv care se va realiza, orice ar face statul român 482
Foto: Agerpres
Preşedintele Jobbik, Vona Gabor, a declarat, joi, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI) de la Borzont, că este convins de faptul că autonomia secuilor din Transilvania este un obiectiv care se va realiza şi pe care, orice ar face, statul român nu îl poate împiedica, informează Mediafax.

"Eu cred că autonomia secuilor este un obiectiv la care statul român, orice ar face, şi sunt ferm convins de asta, mai devreme sau mai târziu se va realiza, nu vor putea să îl oprească. Sunt sigur că, vreuna dintre etapele istoriei va crea această posibilitate, aşa că şi statul român ar face mai bine să nu încerce să pună piedici prin diferite acţiuni, ci mai degrabă să îşi reconsidere poziţia, deoarece va fi o autonomie a secuilor", a spus Vona Gábor, aplaudat îndelung de participanţii la dezbatere.
   
Liderul Jobbik a adăugat că nu a negat niciodată, chiar şi atunci când a fost criticat, că este împotriva populaţiei majoritare, că autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă unul din "ţelurile" politicii Jobbik, la care nu va renunţa.
   
"De multe ori am fost acuzaţi că suntem împotriva românilor, dar nu am negat niciodată şi nici nu vom nega faptul că unul dintre ţelurile noastre în politică este autonomia Ţinutului Secuiesc, autodeterminarea, îmbunătăţirea relaţiilor cu maghiarii din Ardeal şi să nu se aştepte nimeni să renunţăm la ele", a afirmat Vona.
   
El a spus că, înainte de a veni în România, a fost informat că ar putea fi condamnat "la 10, chiar 20 de ani" pentru acuzaţiile de încălcare a legislaţiei româneşti în vigoare, însă a decis să participe la cea de a X-a ediţie a Taberei EMI întrucât nu a primit niciun răspuns concludent de la autorităţile din Ungaria şi din România, din care să reiasă că ar fi o persoană indezirabilă.

Liderul Jobbik susţine că "vânătoarea de vrăjitoare" împotriva sa a fost declanşată anul trecut, după ce "a făcut greşeala" de a acorda un interviu presei româneşti, care l-a întrebat dacă susţine propunerea fostului europarlamentar UDMR Tokes Laszlo, care a solicitat premierului Viktor Orban "protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei" şi obţinerea autonomiei secuimii, la care a răspuns afirmativ, cu riscul de a deteriora relaţiile dintre România şi Ungaria.

Anul trecut, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal ((Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, Vona spunea că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România. Întrebat apoi cum comentează solicitarea adresată de europarlamentarul Tokes Laszlo premierului ungar Viktor Orban ca Ungaria să asigure protectorat pentru Transilvania, Vona Gabor afirma că Jobbik a avut câteva iniţiative în acest sens şi că "nu poate decât să fie de acord cu fiecare pas care lărgeşte şi întăreşte drepturile minorităţii maghiare din România".
   
Vona Gabor a fost şi liderul fostei grupări Garda Maghiară, interzisă de instanţa de la Budapesta la începutul lunii iulie 2009.
   
Numele lui Vona Gabor a fost intens vehiculat şi la mijlocul lunii martie 2014, când acesta a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj adresat preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta, în care îşi exprima "nedumerirea" faţă de intenţia autorităţilor române de a-i interzice prezenţa pe teritoriul ţării. El afirma că Băsescu şi Ponta "ori au fost dezinformaţi, ori fac un joc politic antimaghiar", iar dacă au o problemă cu el pe motiv că susţine autonomia, atunci să spună clar şi "să nu îmbrace intenţia lor reală într-o haină aşa de transparentă".
   
Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a replicat: "Nu primim lecţii de la politicieni maghiari în ceea ce priveşte modul în care tratăm minorităţile".
   
Trei zile mai târziu, MAI anunţa că patru cetăţeni ungari, printre care doi membri Jobbik, unul fiind deputatul în Parlamentul ungar Szavay Istvan, au interdicţie de a intra în România timp de un an.
sati