Antena 3 CNN Actualitate Marea Neagră, invadată de o masă uriaşă de hidrogen sulfurat

Marea Neagră, invadată de o masă uriaşă de hidrogen sulfurat

Marea Neagră, invadată de o masă uriaşă de hidrogen sulfurat
Sursa foto: Foto: mediafax
27 Oct 2010   •   23:22

Marea Neagră ar putea muri. Un rezervor uriaş de hidrogen sulfurat, un gaz care în contact cu aerul explodează, stă să iasă la suprafaţă. Specialiştii spun că pericolul este imens şi că viaţa subacvatică din Marea Neagră riscă să dispară. 

Deocamdată, masa uriaşă de hidrogen sulfurat e ţinută la sub 150 de metri de nivelul zero al Mării Negre.

Directorul INCDM, Simion Nicolaev, a declarat că pericolul poate să plece doar dacă concentraţia actuală ar fi mărită de câteva mii de ori, sau dacă în zonă s-ar produce un seism care să genereze curenţi verticali care ar favoriza tocmai omogenizarea straturilor.
 
"Aceste gaze ajung la suprafaţă, se dizolvă în mare parte, şi pot creea explozii."a mai spus Nicolaev.

Astfel de explozii ar fi devastatoare. Atât de puternice încât ar avea de suferit toate ţările din învecinătatea noastră. Existenta hidrogenului sulfurat în Marea Neagra este explicată de specialişti prin prezenţa unei specii de bacterii.

Până la a ajunge la suprafaţă, gazul toxic consumă oxigenul. Iar vieţuitoarele de la adâncimi mici, din Marea Neagră, sunt în pericol. Rezervorul uriaş de hidrogen sulfurat este extrem de greu de extras din Marea Neagră. Deşi interese sunt multe, pentru că gazul inflamabil poate fi folosit drept combustibil.

"Chiar mai dăunăzi am primit o scrisoare din partea unui institut din Rusia care îşi propune să dezvolte un program pentru valorificarea acestui produs." a adăugat Directorul INCDM

O încercare, însă, de a extrage hidrogenul sulfurat de pe suprafaţa Mării Negre ar putea provoca însă un dezastru.

Marea Neagră ar putea dispărea


×
Subiecte în articol: Marea Neagrã
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close