Antena 3 CNN Actualitate Motivarea condamnării lui Adrian Năstase - publicată după 5 luni de la pronunţare

Motivarea condamnării lui Adrian Năstase - publicată după 5 luni de la pronunţare

Motivarea condamnării lui Adrian Năstase - publicată după 5 luni de la pronunţare
Sursa foto: Foto: Mediafax
26 Noi 2012   •   16:08

La cinci luni de la pronunţarea deciziei, Instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a făcut publică motivarea în dosarul Trofeul Calităţii. Este o motivare întinsă pe 140 de pagini, a cărei concluzie este aceea că sentinţa dată lui Adrian Năstase, de doi ani de închisoare cu executare, are scopul de a "consolida percepţia cetăţenilor că organele judiciare sunt în măsură să realizeze un act de justiţie dând o ripostă fermă celor care, de la înălţimea funcţiilor deţinute la un moment dat, au considerat că pot fi mai presus de lege, dispreţuind-o şi încălcând-o".

Magistraţii Înalte Curţi de Casaţie şi Justiţie susţin că atât Bogdan cât şi Marina Popovici s-au înţeles cu Irina Jianu pentru ca banii pe care i-au primit din organizarea evenimentului Trofeul Calităţii să intre în firmele controlate şi conduse de aceştia, urmând ca apoi să plătească cu aceşti bani toate materialele de propagandă electorală folosite în campania lui Adrian Năstase.


"Este lipsit de relevanţă că, între o parte dintre inculpaţi şi inculpatul Năstase Adrian  nu a existat aparent o legatură, directă sau indirectă. (...) mai puţin interesează dacă inculpaţii Popovici se aflau, la rândul lor, în relaţii cu inculpatul Năstase sau au fost cooptaţi în activitatea infracţională de unul dintre ceilalţi doi inculpaţi, câta vreme prin modul în care şi-au îndeplinit rolul (mişcarea banilor de la sursă la utilizator), este cert ca inculpaţii Popovici şi-au asumat nu doar întreaga activitate infracţională, ci şi scopul urmărit prin aceasta (finanţarea ilegală a campaniei electorale a inculpatului Năstase). (...) În aceste condiţii,  se pune întrebarea dacă o finanţare de o asemenea amploare a constituit exclusiv o iniţiativă a inculpaţilor implicaţi, de care inculpatul Năstase Adrian a fost cu totul străin".

SURSA: MOTIVAREA JUDECĂTORILOR ÎCCJ

Pe 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru  preşedinţie din partea PSD.

În seara aceleiaşi zile, fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, la locuinţa sa din strada Zambaccian.

×
Subiecte în articol: Inalta Curte de Casatie si Justitie
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close