Antena 3 CNN Actualitate Pensionarii nu îşi vor recupera sumele plătite. Vezi cum explică Ministrul Muncii scandalul CAS cu pensionarii

Pensionarii nu îşi vor recupera sumele plătite. Vezi cum explică Ministrul Muncii scandalul CAS cu pensionarii

Pensionarii nu îşi vor recupera sumele plătite. Vezi cum explică Ministrul Muncii scandalul CAS cu pensionarii
Sursa foto: Foto: Antena 3
20 Apr 2012   •   12:47

În cazul pensionarilor care se înghesuie de mai multe zile la instanţe pentru a depune cereri de anulare a OUG 107/ 2010 în baza căreia li se reţine din pensie 5,5 la sută pentru contribuţiile de sănătate, dar şi de restituire a sumelor reţinute până acum, ministrul Muncii a spus că nimeni nu le îngrădeşte dreptul la justiţie, dar că aceştia trebuie să ştie că nu le ia nimeni acest drept şi nu trebuie să îşi rişte sănătatea.

"Pensiile mai mici de 740 de lei nu erau afectate de reţinerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru că aceste pensii au fost şi sunt plătite prin bugetul de stat. Fiecare pensionar trebuie să ştie că respectăm dreptul de a avea acces la justiţie. Este dreptul fiecărui cetăţean din România să apeleze la acutul de justiţie şi acest drept este un pilon al statului de drep pe care nimeni nu îl îngrădeşte. Vreau doar ca pensionarii să ştie că nu le ia nimeni acest drept şi nu trebuie să îşi rişte sănătatea. Nu înseamnă că ar fi avut alte drepturi dacă ar fi depus alaltăieri aceste cereri", a precizat Claudia Boghicevici.

Referitor la solicitările de restituire retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate plătite de pensionari, ministrul Muncii a spus că decizia Curţii Constituţionale precizează clar că aceste drepturi sunt calculate şi se aplică pentru viitor.

"În acest moment nu există niciun temei legal pentru a restitui sumele încasate până acum", a mai spus Boghicevici.

Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5 la sută contribuţii de sănătate.





×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close