Antena 3 CNN Actualitate Secvenţial: Casa memorială a lui Henri Coandă, înstrăinată prin efectul şpagă

Secvenţial: Casa memorială a lui Henri Coandă, înstrăinată prin efectul şpagă

Secvenţial: Casa memorială a lui Henri Coandă, înstrăinată prin efectul şpagă
13 Oct 2013   •   17:31

Maestrul Mircea Diaconu, fost ministru al Culturii, a povestit în ediţia de duminică a emisiunii "Secvenţial" cum a aflat despre înstrăinarea monumentului istoric, Casa Coandă, printr-o tranzacţie ilegală, în 2008, pusă la cale chiar de un membru al Academiei Române.

"Jurnalistul Vereş m-a contactat şi mi-a spus povestea. M-am documentat, i-am chemat pe cei de la juridic şi am deschis procesul. Este vorba despre etaj, pentru că parterul era deja la expoziţie", a povestit Mircea Diaconu la Antena 3.

Procesul intentat de Ministerul Culturii este încă deschis.

În timpul emisiei, mai multe exponate care i-au aparţinut lui Henri Coandă şi care au fost găzduite fie în Muzeul Aviaţiei, fie în Muzeul Naţional Tehnic "Dimitrie Leonida", s-au reîntors în salonul casei celui care a fost inventatorul avionului cu reacţie.

Imobilul din Bdul Lascăr Catargiu nr. 29 din Bucureşti a aparţinut generalului Constantin Coandă, fost prim-ministru în anul 1918, tatăl savantului Henri Coandă, membru al Academiei Române, pionier al aviaţiei şi inventator al avionului cu reacţie.

Situată între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei, casa a funcţionat ca muzeu până în 1977, când  statul comunist a deposedat Academia Română de imobil, iar exponatele au fost depozitate la Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida“. Ulterior, clădirea a fost sediul mai multor ambasade, ultima fiind cea a Algeriei.

 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close