Antena 3 CNN Actualitate Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun

Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun

Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun
24 Dec 2008   •   10:20

Sunt locuri in ţară unde tradiţia Crăciunului este păstrată cu sfinţenie, iar sărbătoarea are un farmec aparte. Oamenii de la sate au obiceiuri specifice. De aceea, de Crăciun ies la iveală tradiţii şi superstiţii de care mulţi dintre noi n-au auzit niciodată.
Atât Ajunul cât şi ziua de Crăciun sunt pline de semnificaţii dar şi de tradiţii. În unele zone, până în seara de ajun, gospodarii îşi strâng de prin sat toate lucrurile pe care le-au dat cu împrumut. În Ajun de Crăciun, cetele de colindători merg din poartă în poartă şi vestesc venirea pe lume a Pruncului Iisus. Ei sunt însoţiţi de tineri mascaţi despre care se crede că au darul de a alunga spiritele rele. Se spune că cei care nu îi primesc vor avea un an sărac.
Tradiţia este păstrată cu sfinţenie şi transmisă din generaţie în generaţie. În ajun de Crăciun nu se dă nimic cu împrumut pentru că cei care iau cu împrumut fac asta numai ca să aibă noroc la furţisaguri anul viitor. Tradiţia spune că cei care dau lucruri din casă, alungă norocul din cămin. În unele sate, în vasul cu apă, în care familia se spală, se pun nuci, ca oamenii să fie sănătoşi peste an.
Dacă în unele sate, fetele îşi pun sub fereastră bucate pentru a-şi putea vedea ursitul, în altele gospodinele fierb pentru masa de Crăciun din toate felurile de bucate, pentru a avea un an îmbelşugat.
Antena 3

×
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close