Antena 3 CNN Actualitate Un magnat rus, apropiat al lui Putin, va exploata aurul de la Baia Mare utilizând cianura

Un magnat rus, apropiat al lui Putin, va exploata aurul de la Baia Mare utilizând cianura

Un magnat rus, apropiat al lui Putin, va exploata aurul de la Baia Mare utilizând cianura
17 Feb 2010   •   17:49

La Baia Mare este pe cale să fie reluată extracţia de aur, prin utilizarea cianurii, relatează România Liberă. Asta în condiţiile în care fosta uzină ?Aurul? se află acum în posesia rusului Mihail Prokhorov (compania Polyus Gold), un apropiat al premierului Vladimir Putin. Prokhorov a fost catalogat de revista Forbes ca cel mai bogat om din Federaţia Rusă. Magnatul rus intenţionează să demareze cât mai rapid afacerea, în care a anunţat că va investi 100 de milioane de euro.

Complexul industrial de lângă Baia Mare se aseamănă cu cel pe care compania Roşia Montană Gold Corporation îl va pune pe picioare în Munţii Apuseni.


În anul 2000 uzina ?Aurul? s-a aflat în mijlocul celui mai mare scandal ecologic din România. Atunci apele cu cianură provenind dintr-un iaz de decantare s-au vărsat în Tisa râu care a fost astfel poluat masiv. Acest moment a marcat închiderea uzinei ?Aurul?.


Pentru ca Polyus Gold, compania rusului Mihail Prokhorov, să-şi poată începe activitatea de prelucrare a minereului de pe haldele de steril, are nevoie de avizul de funcţionare din partea autorităţilor române care se ocupă de mediu. Lucru care nu este chiar imposibil de obţinut, potrivit şefului Gărzii de Mediu Maramureş, Călin Crişan, citat de România Liberă.

Condiţiile sunt ca exploatarea să îndeplinească standardele europene de mediu. Lucru care poate fi obţinut doar prin investiţii masive, pe care magnatul rus a anunţat deja că le va face. Mai precis ruşii vor investi 100 milioane euro în tehnologii de prelucrare a minereurilor neferoase, din care ar putea rezulta "cantităţi apreciabile de aur şi argint".

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Baia Mare Rosia Montana
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close