Antena 3 CNN Sport Fotbal intern Misiune imposibilă? România forţează prima calificare la Cupa Mondială după 16 ani

Misiune imposibilă? România forţează prima calificare la Cupa Mondială după 16 ani

Misiune imposibilă? România forţează prima calificare la Cupa Mondială după 16 ani
de M.T.    |    19 Noi 2013   •   10:36

Echipa naţională a României încearcă în această seară, de la ora 21, în direct la Antena 1 şi pe www.antenaplay.ro, să pună capăt unei perioade de 16 ani în care nu s-a calificat la Cupa Mondială. Pentru acest lucru, elevii lui Victor Piţurcă trebuie să întoarcă rezultatul nefavorabil din meciul tur cu Grecia, când au pierdut la Pireu cu 3-1. O misiune considerată de mulţi imposibilă, ţinând cont de soliditatea defensivei elene, care a primit doar patru goluri în preliminarii.

„Trebuie să jucăm bine, să jucăm perfect faza ofensivă, să avem o circulaţie foarte bună în teren. Cu siguranţă, grecii se vor retrage în jumătatea lor de teren. Sunt foarte puternici pe faza defensivă, dar şi noi avem jucători care pot desface jocul. Şi în Grecia am încercat să jucăm ofensiv. Am vrut să marcăm gol, goluri”, a spus selecţionerul român la conferinţa de presă de ieri.

Omologul lui Piţurcă de pe banca naţionalei Greciei, portughezul Fernando Santos, avertizează însă că echipa sa nu vine la Bucureşti doar să se apere.

„Avem avantajul că am câştigat în Grecia. Am venit aici cu dorinţa de a câştiga. România va trebui să recupereze diferenţa, va avea suporterii de partea ei, iar noi vom încerca să ne păstrăm avantajul. Noi nu am venit aici să păstrăm avantajul din tur, ci să şi jucăm, să ne facem jocul nostru şi să câştigăm”, a declarat antrenorul grecilor.

Înaintea acestui joc capital, Victor Piţurcă are mai multe dileme în privinţa echipei de start. Unii dintre jucătorii care au evoluat în prima manşă au dezamăgit, iar Bourceanu şi Costin Lazăr sunt suspendaţi. În aceste condiţii, se poate vorbi despre o criză de efectiv la mijlocul terenului, unde, foarte probabil, va apărea un cuplu inedit, format din Gardoş şi Cociş.

Selecţionerul tricolorilor are însă parte şi de veşti bune, Tătăruşanu şi Chiricheş, ambii absenţi în tur, din cauza accidentărilor, fiind apţi pentru întâlnirea din această seară de pe Arena Naţională din Bucureşti.

„Am fost puţin dezamăgit pentru ce s-a întâmplat la echipa de club şi că nu am reuşit să ajung la primul meci. Am avut emoţii pentru băieţi, dar a fost puţină dezamăgire că am pierdut. Trebuie să depăşim emoţiile, pentru că suntem în faţa unui moment important şi cred că putem întoarce rezultatul la Bucureşti. Grecii s-au dovedit foarte puternici la ei, iar rezultatul prezintă realitatea, dar cred că la Bucureşti, cu ajutorul suporterilor, putem întoarce scorul”, a precizat Chiricheş, care va face pereche în centrul apărării cu Goian.

Fundaşul lui Tottenham a mai afirmat că „dacă vom primi gol, va fi foarte greu să ne calificăm. Sper să înscriem. S-a văzut foarte clar că au fost foarte puternici la fazele fixe. Sperăm să remediem deficienţele de la meciul tur”, iar fanii speră că revenirea sa printre titulari va oferi mai multă siguranţă unei apărări care a dezamăgit în primul meci cu Grecia.

Piţurcă a păstrat suspansul în privinţa celui care apăra poarta în această seară, dar, este aproape sigur, că Tătăruşanu se va afla pe teren din primul minut. În faţa sa, cei patru fundaşi vor fi Măţel, Chiricheş, Goian şi Raţ, în timp ce Gardoş şi Cociş vor juca în spatele trio-ului Nicoliţă-Maxim-Stancu, care va avea rolul de a-l susţine pe Marica pe faza ofensivă.

„La un meci de genul ăsta trebuie ca jucătorii să se autodepăşească din toate punctele de vedere. Organismul uman are resurse nebănuite şi cred că e un moment prea important ca să ne lăsăm pradă oboselii”, consideră selecţionerul, care a reafirmat că lipsa lui Maxim dintre titulari la meciul tur a fost doar o decizie tactică: „Pur şi simplu aşa am gândit partida tur. Cu Maxim să am ceva? Maxim e copilul meu, eu l-am adus la echipa naţională. Voi nu ştiaţi de el când l-am adus la echipa naţională. Grecii au jucători foarte puternici, meciul s-a jucat pe un teren destul de greu, iar eu am gândit ca în partida retur să am jucători proaspeţi, iar Maxim e unul dintre ei”.

De cealaltă parte, grecii au o singură problemă de lot, Kostas Katsouranis, care este suspendat în urma cartonaşului galben primit la Pireu. Cu toate acestea, Fernando Santos nu este îngrijorat: „Nicio o echipă nu trebuie să se bazeze pe un singur jucător. Katsouranis este un jucător foarte important, dar noi ne vom face jocul în continuare. O să găsim un înlocuitor pentru el”.

În timp tricolorii au exersat penaltyurile la ultimele antrenamente, iar Victor Piţurcă nu exclude ca meciul să se decidă în urma loviturilor de departajare, Fernando Santos consideră că numele echipei calificate va fi cunoscut la finalul timpului regulamentar: „Trebuie să avem meciul sub control, să deţinem posesia şi să marcăm un gol, care ar fi foarte important. Nu cred că meciul va ajunge la lovituri de departajare. Cred că se va termina în 90 de minute”.

Grecia s-a calificat la precedenta ediţie a Cupei Mondiale, cea disputată în 2010, în Africa de Sud, tot după un dublă de baraj, câştigat în faţa Ucrainei (1-0 şi 0-0). În schimb, România are amintiri neplăcute legate de astfel de meciuri, în 2001, tricolorii, antrenaţi atunci de Gheorghe Hagi, ratând dramatic prezenţa la turneul final din Coreea de Sud şi Japonia, după ce au pierdut cu 2-1 în Slovenia şi au obţinut doar o remiză la Bucureşti.

Aşadar, România nu întâlneşte doar un adversar incomod şi care are un avantaj important după prima manşă, ci trebuie să lupte şi împotriva unei tradiţii nefavorabile. La prima vedere, o adevărată misiune imposibilă.

Echipe probabile


România: Tătăruşanu - Măţel, Gardoş, Goian, Raţ - Chiricheş, Cociş - Nicoliţă, Maxim, Stancu - Marica

Grecia: Karnezis - Torosidis, Papastathopoulos, Siovas, Holebas - Karagounis, Maniatis, Tziolis - Salpingidis, Mitroglou, Samaras

Parida de pe Arena Naţională va fi precedată de o ediţie extraordinară a emisiunii "Sinteza Zilei".

Începând cu ora 20,00, Antena 1 şi Antena 3 difuzează concomitent “Sinteza Zilei”, în care Mircea Badea va transmite pentru telespectatori de pe gazon, Adrian Ursu şi Costin Desliu vor da detalii din loja oficială, iar Octavia Geamănu şi Floriana Iacob completează seria relatărilor de la faţa locului. Echipele reunite ale celor două televiziuni, vedete şi reporteri , vor transmite cele mai importante informaţii de la Arena Naţională.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close