Antena 3 CNN Externe Barack Obama va dona banii primiţi pentru premiul Nobel unei fundaţii de caritate

Barack Obama va dona banii primiţi pentru premiul Nobel unei fundaţii de caritate

Barack Obama va dona banii primiţi pentru premiul Nobel unei fundaţii de caritate
Sursa foto: Barack Obama
10 Oct 2009   •   12:49

Preşedintele american Barack Obama va dona unei fundaţii de caritate banii care însoţesc Premiul Nobel. Liderul de la Casa Albă, câştigător al Nobelului pentru Pace de anul acesta, spune că înalta distincţie nu reprezintă doar o recunoaştere a eforturilor administraţiei sale, ci şi un simbol al aspiraţiilor oamenilor din întreaga lume. Barack Obama este cel de-al treilea preşedinte în exerciţiu al SUA care primeşte premiul Nobel pentru Pace.

?Sunt în acelaşi timp surprins şi primesc cu modestie decizia Comitetului Nobel. Ca să fiu clar, nu văd acest premiu ca o recunoaştere a propriilor realizări, ci mai degrabă ca pe o afirmare a conducerii americane în numele aspiraţiilor nutrite de popoarele din lumea întreagă", a declarat preşedintele american.

Preşedintele Obama a vorbit şi despre semnificaţia înaltei distincţii ce i-a fost acordate: "Voi accepta acest premiu ca pe un îndemn la acţiune, un îndemn pentru toate naţiunile să înfrunte provocările secoului 21." Liderul de la Casa Albă a spus că premiul aparţine într-o egală măsură tuturor celor care au inspirat o lume întreagă prin acţiuni pacifiste de mare curaj.

Anunţul că Obama a fost desemnat câştigător al Nobelului pentru Pace, la doar zece luni de la preluarea mandataului său, a fost primit cu surprindere. Reprezentanţii Comitetului Nobel au explicat însă decizia. Ei au salutat eforturile depuse de preşedintele american "pentru consolidarea diplomaţiei internaţionale şi a cooperării între popoare" şi predilecţia lui pentru soluţiile negociate.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Barack Obama Premiul Nobel
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close