Antena 3 CNN Timp liber Film Alexandru Tocilescu a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală

Alexandru Tocilescu a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală

Alexandru Tocilescu a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală
Sursa foto: Foto: Mediafax
03 Dec 2011   •   19:32

Regizorul Alexandru Tocilescu a fost înmormântat, sâmbătă, în jurul orei 14.30, la Cimitirul Bellu din Bucureşti, la ceremonie participând artişti precum Ion Caramitru, Florin Zamfirescu şi Alexandru Darie, informează Mediafax.
   
Aproximativ 150 de persoane, printre care membri ai familiei, inclusiv fiul regizorului - Alex Tocilescu, dar şi admiratori şi prieteni ai acestuia, au mers sâmbătă la Cimitirul Bellu pentru a-şi lua rămas bun de la celebrul artist.
   
Printre cei prezenţi la slujba oficiată de un sobor de preoţi, în faţa capelei de la Cimitirul Bellu, s-au mai numărat George Ivaşcu, Alice Barb, Carmen Tănase, Cătălina Mustaţă şi Mihai Constantin.
   
După slujbă, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, a ţinut un scurt discurs în memoria lui Alexandru Tocilescu.
   
"Uite, Toca, a venit şi clipa ta", şi-a început omagiul Ion Caramitru. "Toate se închid într-un cerc al vieţii şi al morţii care încununează o viaţă", a mai spus actorul. Caramitru a amintit şi de o replică din "Hamlet", referindu-se la Tocilescu. "Să mori, să dormi... nimic mai mult. Să ştii/ Că printr-un somn poţi pune-odată capăt/ Durerii sufleteşti şi-atâtor chinuri/ Ce-s partea cărnii, iată o-ncheiere/ Spre care năzuim (...)".
   
"Uite că ai scăpat şi de durerea sufletească şi de miile de spaime ale firii", a spus în continuare Ion Caramitru.
   
Referindu-se la aceeaşi piesă de William Shakespeare, Ion Caramitru a mai spus că în câteva minute mulţimea adunată în faţa capelei de la Bellu va întâlni şi groparii. "Groparii spun că nebunia vine din Danemarca. Eu spun că nebunia ta vine din România, nebunia ta frumoasă, rezistenţa ta la sistem, ţăcăneala ta, modul în care ai adunat oamenii la un loc", a afirmat Ion Caramitru, numind creaţia lui Alexandru Tocilescu "opera unui mare artist, a unui geniu".
   
"Îţi mulţumesc că ai existat şi îţi doresc clipe liniştite şi mângâierea lui Dumnezeu", a mai spus îndurerat Ion Caramitru.

Regizorul Alexandru Tocilescu a murit la vârsta de 65 de ani, din cauza unei supradoze de medicamente, marţi, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală, după cum au declarat surse medicale.
   
Regizorul, care suferea de mai multe boli grave, a luat o supradoză din tratamentul prescris pentru tulburările cardiace cu care fusese diagnosticat. Regizorul a fost transportat la spital şi, timp de mai multe ore, medicii au încercat resuscitarea lui. Din păcate, tratamentul trebuia luat foarte riguros, doza ingerată fiind fatală.
   
În afară de o maladie cardiacă, regizorul suferea, printre altele, şi de o insuficienţă renală, pentru care făcea dializă de mai multă vreme.
   
Alexandru Tocilescu, născut pe 27 iulie 1946, a fost unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru români. A montat cu succes piese ca "O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", "Elizaveta Bam", "Comedie roşie" (în cadrul programului Teatrului Naţional Bucureşti "Procesul comunismului prin teatru"), "Casa Zoicăi", "Eduard al III-lea", "Sfârşit de partidă", "Comedie roşie" etc.
   
Printre filmele regizate de Alexandru Tocilescu se numără "Bani de dus, bani de-ntors" (2005), "Ultima haltă în Paradis" (2002) şi "Tristeţea vânzătorului de sticle goale" (1981).

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close